Мета Приштине су сви који подржавају опстанак Срба на Космету

Srna
Foto: Sputnik

БЕОГРАД- Власти самопроглашеног Косова су протјеривањем игумана манастира Девина вода послале поруку да ни представници српске цркве нису добродошли на Космету и њихова мета су сви који подржавају и омогућавају опстанак Срба на Косову и Метохији - изворишту идентитета српског народа, изјавио је директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима из региона Арно Гујон.

"Једини циљ је да Срби оду", рекао је Гујон и указао да се, осим физичког, сада врши и правно насиље над Србима, што је нешто незамисливо и нешто што не смије да се допусти. 

Он је истакао да је јасно да приштинске власти желе да онемогуће опстанак Срба на Косову ако се погледа коме су раније забрањивале улазак на Косово и кога су протјерале, а протјерале су представнике државе Србије, хуманитарце и сада представнике српске цркве. 

"То су три стуба на којима почива српски народ на Косову и Метохији", рекао је Гујон за Косово онлајн. 

Коментаришући посјету међународне петорке Београду и Приштини, Гујон је рекао да очекује да међународна заједница уважава шта се дешава на терену и да одлуке доноси на основу чињеница. 

"А те чињенице су познате, знамо ко крши све споразуме од 1999. до данас. Већ 10 година нема заједнице српских општина. Међународна заједница има свој део одговорности у том неспровођењу споразума и надам се да ће поручити Приштини шта мора да поштује. Непоштовање основних људских права је и да почетком 21. века Срби живе у гету без основних слобода - говора, мишљења, кретања. Надам се да ће петорка да поручи /премијеру самопроглашеног Косова Аљбину/ Куртију да мора да се понаша на цивилизован начин. Ипак смо у Европи и ипак је 21. век", истакао је Гујон. 

Гујон, који је учествовао на конференцији о Косову и Метохији у Вашингтону, рекао је да српска дијаспора потпуно разумије ситуацију на Косову, као и на који начин размишљају странци. 

"У Америци не знају само језик, већ познају и амерички менталитет. Представници дијаспоре ће моћи као наши народни амбасадори да укажу на основна кршења људска права српског народа на Косову и Метохији. Битно је што смо их окупили у Вашингтону. То је други пут ове године. То је велики рад наше амбасаде и ми ћемо заједно наставити борбу за правду и истину", нагласио је Гујон. 

Он је подсјетио да је када је Французима раније говорио о томе шта се дешава на Косову и Метохији увијек указивао да се то дешава у близини њихове земље, на свега 2.000 километара од Француске. 

"У Београду то није 2.000, већ 350 километара. Свако може, а и мора макар једном да обиђе Косово и Метохију. Мој живот је променио сусрет са Косовом и Метохијом. Верујем да ће променити живот и поглед сваког Србина из Србије или дијаспоре који крочи на тло Космета. То је извориште идентитета српског народа", поручио је Гујон. 

Приштинска полиција је без икаквог образложења, по хитној процедури, депортовала игумана манастира Девина вода код Звечана Фотија у Сјеверну Македонију. 

Из Епархије рашко-призренске изразили су најоштрији протест због овог догађаја без преседана у којем је дугогодишњи клирик Епархије рашко-призренске без икаквог јасног образложења депортован са забраном повратка на Косово у наредних пет година и са поништењем свих досадашњих дозвола за боравак. 

Игуман Фотије је у Епархији рашко-призренској од 2004. године. За настојника манастира Девина вода именован је 2009. године и од тада је у тој светињи непрекидно обављао монашке дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана