Месо, млијеко или брашно јефтиније у Бриселу него у Подгорици

ГС
Месо, млијеко или брашно јефтиније у Бриселу него у Подгорици

ПОДГОРИЦА - Oсим хране, и средства за личну хигијену у Црној Гори продају се по готово истим цијенама као у земљама Европе. А за оне који воле слаткише, занимљив је податак да се у европским земљама могу засладити по много нижим цијенама.

Иако је животни стандард у Црној Гори много нижи него у земљама Европске уније, посљедњих дана примјетно је да су цијене одређених производа у Црној Гори више. Тако су, рецимо, поједине врсте меса, млијека или брашна јефтиније у Бриселу или Барселони него у Подгорици. Свједочи то и томе да грађани по намирнице иду у сусједне државе. И све то требало би да забрине надлежне, јер, ако се тренд поскупљења настави, како поручују стручњаци, могу избити социјални немири. Трговачки ланци и даље без коментара на свакодневни раст цијена, пише РТЦГ портал.

- Цијене у државама Европе гдје је њихова минимална зарада колико двије или три просјечне зараде у Црној Гори су исте или чак имају нижу цијену неке намирнице - то је просто невјероватно - казао је генерални секретар Уније слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) Срђа Кековић.

Тако се, на примјер, килограм брашна, за исте паре као у Црној Гори може купити и у Шпанији или Белгији. Док у црногорским продавницама, литар млијека, у зависности од произвођача, кошта око еуро и по, у Бриселу или Барселони може се наћи и за евро или чак мање. Слична ситуација је и с месом, па се пилетина у Бриселу купује по повољнијој цијени него у Подгорици. И храна за бебе јефтинија је него у Црној Гори.

Цијена кашице у црногорским продавницама просјечно је 1,2 евра, док се у Љубљани иста кашица може купити за мање од евра. Храна која се користи као замјена за млијеко у Црној Гори се продаје за 20 евра, док је у Скопљу, Бриселу или Барселони чак четири или пет евра јефтинија.

Осим хране, и средства за личну хигијену у Црној Гори продају се по готово истим цијенама као у земљама Европе. А за оне који воле слаткише, занимљив је податак да се у европским земљама могу засладити по много нижим цијенама.

- Ја сам једне прилике у Берлину видио да чоколада која је у том тренутку у Подгорици коштала 4,5 еура, тамо је била 1,99. И све ово можда не би било чудно када би мјесечна примања у Црној Гори била као и у овим земљама. Бројке, међутим, говоре другачије. Просјечна зарада без пореза и доприноса у нашој земљи у јулу је била 797 еура, што је дупло или чак тродупло мање него у Словенији, Шпанији или Белгији - казао је Кековић.

И док просјечна плата не премашује 800 евра, минимална потрошачка корпа у јуну је била 818. Ако се томе додају и трошкови становања, за четворочлану породицу у Црној Гори мјесечно је потребно више од двије хиљаде евра, поручују из Банке хране.

- С истим новцем купујемо све мање артикала, тако да није ријетко да у продавницама видите људе да купују на комад воће или поврће или месо на граме. Заиста је тешко, посебно људима који немају никаква примања - казала је Марина Медојевић из НВО Банка хране.

И док је вртоглави раст цијена данима актуелна прича у Црној Гори, из трговинских ланаца ни данас нису били расположени за коментар.

- Сигурно могу да тврдим јер сам добио информације од колега из трговачког сектора да су поједине цијене након програма Европа сад расле и више од 100 одсто. Ако се настави овакав тренд, може да дође и до социјалних немира што би дефинитивно све нас вратило корак назад - истакао је Кековић.

А да би кренули корак напријед, умјесто назад, неопходно је да држава што прије предузме мјере како би се ограничио раст цијена. Начина, поручују саговорници ТВЦГ, има, питање је само да ли постоји воља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана