Месић упоредио Србију с Њемачком

Анадолија
Месић упоредио Србију с Њемачком

Загреб, Сарајево - Све амбиције за стварање једне империјалне Србије су доживјеле свој неуспјех. Србија се није промијенила и мора да доживи катарзу, рекао је Стјепан Месић.

Бивши председник Хрватске и посљедњи предсједник Предсједништва СФРЈ рекао је у интервјуу за агенцију Анадолија, осврћући се на преговоре између Србије и Косова, да је по том питању ствар рјешена, а да је само питање када ће она бити прихваћена.

''Што се тиче односа Србије и Косова, мислим да је ту ствар рјешена, ту је само сада питање да ли ће цијела прича бити рјешена у овој или оној рудни преговора. Ситуација је тамо рјешена. Само је питање када ће то бити. Јер кључ рјешења није ни у једној свјетској институцији. Кључ рјешења је у Београду. Да Београд схвати да је Косово држава, да се из тога више не може. Све амбиције за стварање једне империјалне Србије су доживјеле свој неуспјех. Једноставно треба признати чињенично стање и рјешавати питање грађана српске националности као и у другим сувереним државама свијета. Дакле, да буде заштићено њихово културно добро, њихов идентитет, и то је све'', исткао је бивши предсједник Хрватске.

Он такође каже да се Србија није много промјенила.

''Не, она још није... У томе и јесте цијели проблем. Србија није доживјела катарзу, за разлику од, рецимо, Њемачке. Њемачка је најкултурнија нација у Европи, најобразованија нација, земља која послије Првог свјетског рата није имала неписмених. Кренула је у неостварив циљ, имала је велике жртве и касније доживјела катарзу. Њемачка је доживјела катарзу и данас предњачи у демократизацији и у развоју, у уједињавању Европе. Србија није доживјела катарзу. Србија је оптужила Милошевића, али не за то што је ишао у рат, већ зато што није остварио ратне циљеве'', одлучан је Месић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана