Месић поднио оставку у Савезу антифашиста

Срна
Месић поднио оставку у Савезу антифашиста

Загреб - Бивши хрватски предсједник Стјепан Месић поднио је оставку на дужност почасног предсједника Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске /САБА/ с циљем да, како је навео, Савез поштеди негативних посљедица насталих објављивањем снимака с његовим изјавама из 1990. и 1992. године.

У оставци поднесеној предсједнику САБА Фрањи Хабулину, Месић је оцијенио апсолутно неприхватљивим своје изјаве из 1990. и 1992. године.


"Нећу се позивати на то да сам тако говорио у периоду од неке три године износећи оно што је тада била политика ХДЗ-а, а што је данас више него очито и остало политика те странке. Једнако као што се нећу позивати ни на чињеницу да сам у периоду од двадесетак година, а посебно у времену када сам вршио дужност предсједника Хрватске, заступао дијаметрално супротне ставове", истакао је Месић.

Он је додао да преузима пуну одговорност за оно што је рекао, као и да ће наставити да даје допринос борби усмјереној на то да антифашизам остане један од темеља данашње Хрватске.

Месић је поручио да његова приврженост антифашизму као систему вриједности и његова приврженост борби против галопирајуће фашизације Хрватске ни на који начин неће бити пољуљана, преносе хрватски медији.

Месић је у видео-записима спорних говора из 1990. и 1992. године релативизовао злочин у Јасеновцу, а говорио је и о Удби, Исусу, Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана