Месић: Не могу ме укинути ни Сабор, ни Влада

Агенције
Месић: Не могу ме укинути ни Сабор, ни Влада

Загреб - Мост је донио изненађујућу одлуку да драстично среже износ који држава сваке године даје за рад канцеларији бившег предсједника Хрватске Стјепана Месића.

Њихова идеја је да се бившем предсједнику узме 600.000 куна (80.000 евра) и тај новац намијени цивилним инвалидима. Тако би Месићевој канцеларији остало 177.819 куна (23.000 евра) из државног буџета, док би се буџетска ставка за цивилне инвалиде с тренутних 22,3 милиона повећала на 22,9 милиона куна. Ова одлука није се свидјела Месићу који је одмах реаговао отвореним писмом.

Некадашњи хрватски предсједник оцијенио је јуче приједлог за смањење буџета његове канцеларије као перфидан, али у исто вријеме и савршено прозиран покушај укидања те канцеларије а да се, како каже, то ипак не учини.

Он је поручио да не треба заборавити чињеницу да је он посљедњи активни припадник из самога врха оне генерације која је отварала врата демократији у Хрватској, те да као такав смета онима који данас, како каже, на очиглед свих доводе ту демократију у питање.

Он истиче да је од престанка обављања предсједничке функције, учествовао на бројним међународним скуповима, сусрео се с великим бројем што бивших, што актуелних свјетских државника и одржао низ предавања у иностранству.

Навео је и да Канцеларија бившег предсједника није његова него институција која треба да служи бившим шефовима државе, без обзира ко они били.

- Борити се против мојих увјерења, у првом реду против чврсте привржености антифашизму, практичним укидањем те канцеларије, јалов је покушај. Јер, мене ни Сабор, ни Влада не могу укинути. Док сам жив, сматраћу својом обавезом да радим на корист земље којој сам имао част десет година бити на челу - навео је Месић.

Приједлогом буџета за ову годину нова хрватска власт тражи да се трошкови Канцеларије бившег предсједника Стјепана Месића смање за 600.000 куна.

Мост

Мост је образлажући одлуку о драстичном смањењу новчане подршке кабинету бившег предсједника навео да су цивилни инвалиди годинама неправедно занемаривани те се за њих није нашао адекватан износ у буџету.

- Ова одлука донесена је у сврху изједначавања њихових права с правима осталих страдалника протеклог рата - навео је Мост на "Фејсбуку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана