Месић: Ако неко гвори и пjева као усташа, онда је он усташа

Танјуг
Месић: Ако неко гвори и пjева као усташа, онда је он усташа

Јасеновац - Некадашњи предсjедник Хрватске Стјепан Месић поручио је данас са комеморације жртвама концентрационог усташког логора у Јасеновцу да Хрватска мора да иза себе остави голему историјску лаж, лансирану и подстицану с јасним политичким циљевима.

Тек онда, када без и најмање резерве ствари поставимо на њихово мjесто, тек онда када уклонимо и најмању сумњу о томе ко је стајао на правој, а ко на кривој, злочиначкој страни у Другом свjетском рату, ријешићемо се и подела и оптерећености прошлошћу", рекао је Месић.


То је, казао је, уосталом, наш дуг према свима којима данас одајемо почаст, према свакоме убијеном, али и према свакоме у борби против фашизма погинулом Хрвату, Србину, Јеврејину, Рому, или припаднику било које националности.

"И то је наш дуг према онима који долазе", рекао је Месић, који је почасни предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Он је подсјетио да је логор у Јасеновцу у који су људи допремани и гдје су убијани, само и искључиво због националности или вјере, као и због другачијих погледа на стварност, био је израз усташке - не хрватске, него усташке политике.

"Ријеч је, дакле, о злочиначкој политици, а они који су је спроводили, били су, зар је то уопште потребно изрицати, злочинци. Данас се води политика сакривања, негирања, или у најмању руку релативизирања тих злочина, уз нескривено обнављање идејне основе усташке злочиначке државе", навео је.

Месић је рекао да зна да се, како је рекао, "они љуте када се то овако директно каже".

"Али, ако неко говори као усташа, ако заступа и промовише идеје што су их заступали усташе, ако истиче њихове симболе и обиљежја, ако пјева њихове пјесме, онда је он усташа", поручио је Месић, а његов говор је више пута прекидан бурним аплаузом.

Тоеком комеморације у Јасеновцу, на којој је био и предсједник СДП-а Зоран Милановић те бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић, вијенце су код споменика жртвама положиле бројне делегације Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, потпредсједница Хрватског сабора Миланка Опачић, представници Српског народног вијећа, Антифашистичке лиге, Савеза Рома Кали Сара, као и Вијећа ромске мањине Загреба те представници странака: СДП-а, Хрватских Либерала, СРП-а и других. Вијенце су положила такође и изасланства Русије, САД-а Србије, и Новог Зеланда.

Хрватски медији су извјестили да је у Јасеновац данас пристило више од две хиљаде људи на комеморацију жртвама тамошњег усташкога логора коју ове недјеље организује Савез антифашистичких бораца и антифашиста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана