Медвед: Србија нема никакве доказе против хрватских пилота

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Потпредсједник хрватске владе и министар хрватских бранитеља Томо Медвед тврди да Србија подизањем оптужница против хрватских пилота покушава да промијени карактер акције Олуја, што, како каже, неће проћи, и поново поручује да ће Хрватска заштитити све хрватске бранитеље, генерале, официре и пилоте.

"Теза везана за покушаје промјене карактера Војно-полицијске операције Олуја неће проћи", тврди Медвед позивајући се на одлуку хашког трибунала да је то, како каже, била легитимна акција којом је Хрватска ослободила своју територију која је била под "окупацијом ЈНА".

Медвед је у Суњу на обиљежавању 31. годишњица војно-полицијске акције "Брђани 91." поновио да је оптужница Србије политички мотивисана.

Медвед тврди да "Србија није смогла снаге да се суочи се са својом прошлошћу, с улогом покретача агресије на Хрватску, потом на БиХ, а након тога и на Косово".

С друге стране, према његовим ријечима, Хрватска је водила "праведан, одбрамбени и ослободилачки Домовински рат".

Медвед каже да је у сталном контакту са оптуженим пилотима и најавио је да ће ове седмице одржати састанак на коме ће, како додаје, анализирати све што се догађа.

Потврдио је да Хрватска до данас није примила никакву информацију везану уз процес који се води у Србији.

Каже да је из медија сазнао и за најаву кривичних пријава против адмирала Давора Домазета Лоше, бригадира Илије Маричића, помоћника начелника Главног штаба за употребу Ратног ваздухопловства генерала Павла Миљавца.

Медвед је поновио да ће Хрватска заштити, како каже, све хрватске генерале, све хрватске бранитеље, све хрватске официре.

"Заштитићемо их чврсто, онако како су бранитељи одбранили и ослободили Хрватску - тако ће влада на челу с предсједником Андрејем Пленковићем чврсто стати у заштиту истине и достојанства Домовинског рата, као и свих бранитеља", навео је Медвед.

Медвед сматра да Србија нема никакве конкретне доказе против хрватских пилота већ кроз оптужнице покушава све потешкоће с којима се суочава - посебно оним везаним за Косово и Метохију да преусмјери на Хрватску како би изменила карактер Домовинског рата.

"То им неће успјети, Домовински рат је најснажнији темељ самосталне и суверене Хрватске и на том трагу ћемо наставити да радимо", навео је.

Апелацијски суд у Београду потврдио је оптужницу Тужитељства Србије за ратне злочине против припадника ХРЗ-а Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића.

Они се терете да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана