Медвед: Операција „Бљесак” била јасна порука да ћемо спровести и „Олују"

Танјуг
Медвед: Операција „Бљесак” била јасна порука да ћемо спровести и „Олују"

ЗАГРЕБ - Потпредсjедник хрватске владе и министар бранитеља Томо Медвед поручио је данас, поводом обиљежавања 28. годишњице војно-полицијске акције „Бљесак“, када је са подручја западне Славоније протјерано најмање 15.000 Срба, да „она остаје трајно забиљежена у колективној свјести хрватског народа“.

-Након готово пет година окупације западне Славоније, 1. маја 1995. хрватска војска и полиција показала је да је спремна да ослободи сваки педаљ окупиране земље. Била је то јасна порука да ћемо три мјесеца послије спровести и (војно-полицијску акцију) „Олуја“ - рекао је Медвед новинарима у Окучанима.

Он је рекао да операција Бљесак остаје трајно забиљежена у колективној свјести хрватског народа као, како је навео, “операција коју су бранитељи, побједничка хрватска војска са полицијом, спровела по модерним облицима ратовања и у најкраћем могућем временском периоду ослободила простор и омогућила повратак прогнанима повратак у своје домове”.

Он је рекао и да је „задатак данас чувати вриједности Домовинског рата, исказивати захвалност и поштовање према свим хрватским бранитељима, градити однос према њима онакав какав заслужују“. Министар одбране Марио Баножић је казао да је у тој операцији прије 28 година,“ за мање од 32 сата ослобођено више од 500 километара квадратних“, како је казао, “окупиране територије, чиме је уведен мир у западну Славонију”.

-На овај начин исказана је жеља за даљом борбом и ослобађањем хрватске државе од свега што је у том тренутку било сувишно на овом простору, што је уносило немир не само за Хрватску него и за цијелу Европу - истакао је Баножић, пренијели су хрватски медији. На обиљежавању годишњице војно-полицијске акције Бљесак у Окучанима учествују предсједник и врховни командант Оружаних снага Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић и предсједник сабора Гордан Јандроковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана