Медвед: Обнова оштећених објеката могла би почети у марту

Срна
Медвед: Обнова оштећених објеката могла би почети у марту

ЗАГРЕБ - Шеф хрватског Штаба цивилне заштите за отклањање посљедица земљотреса Томо Медвед изразио је увјерење да би се са обновом објеката оштећених у недавном потресу могло почети у марту или априлу, уколико природа дозволи.

“Морамо водити рачуна да тло још увијек подрхтава и да су потреси свакодневни. Морамо бити стрпљиви и сачекати да се подрхтавање смири, а до тада ћемо одрадити све припремне радње - Закон, процјену штете, план обнове”, рекао је Медвед за ХРТ.

Јуче је означен почетак рушења оштећених објеката на Банији. Према Медведовим ријечима, примљено је 44.995 захтјева за преглед објеката, а досад их је прегледано 27.848. Од тога је 3.246 означено црвеном, а 5.620 жутом наљепницом.

“Објекти с црвеним наљепницама детаљно се прегледају и они за које се утврди да се не могу обновити и да угрожавају сигурност људи, приоритет су за рушење”, нагласио је Медвед.

Он је додао да су досад поставили 1.058 контејнера, а више од 1.100 контејнера и мобилних кућица спојено је на струју.

Медвед је осудио поступање опозиције у Сабору, која је, како је рекао, загорчала живот напуштајући сједницу и недоношењем Закона о обнови.

“У Закону је предвиђена мјера која нам омогућава лакши и бржи приступ у ангажовању фирми и поступању с објектима. Осуђујем поступање опозиције. У потпуности је изостало њихово разумијевање према страдалима у потресу који су постали таоци њихових таштина и ситних политикантских игрица”, рекао је он и додао да ће Закон на гласању бити најкасније у четвртак, 4. фебруара.

Медвед, који је и министар демобилисаних бораца, рекао је да је вечерас усљед падавина на подручју Глине нестало струје.

“У уској смо координацији са Хрватском електропривредом и вјерујем да ћемо брзо отклонити квар. Имамо тешке зимске услове, али све наше службе су на терену, одрађују свој посао и нико неће бити остављен”, истакао је Медвед.

Разоран земљотрес погодио је 29. децембра прошле године Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана