Медојевић: Сиромашне у Црној Гори треба ослободити рачуна за воду и струју

ГС
Медојевић: Сиромашне у Црној Гори треба ослободити рачуна за воду и струју

ПОДГОРИЦА - Предсједница црногорске Банке хране Марина Медојевић сматра да социјално угрожена домаћинства треба ослободити плаћања струје, воде и осталих рачуна.

Она истиче да висина субвенције за струју није довољна и добијају је само корисници социјалне помоћи, а не сви они који живе испод линије сиромаштва.

- Такође, разни рачуни које грађани плаћају “обогаћени” су многобројним ставкама, којих нису ослобођене ни најугроженије категорије становништва. Губици на мрежи водоснабдијевања због старих цијеви износе и до 49 одсто, а рачун за воду скоро је достигао рачун за струју - указала је Марина Медојевић за “Дан”.

Она истиче да се, према подацима Монстата, око 22,6 одсто грађана, односно око 140.000 људи налази се у ризику од сиромаштва, те да многи међу њима нису у могућности да измире своја дуговања власницима простора у коме живе, држави и јавним предузећима.

Одредити доходовни минимум

Медојевићева наводи да ако се не може, оно што пише у првом члану Устава,  постићи да је Црна Гора држава социјалне правде, у правом смислу примијенити, можемо се одредити доходовни минимум који гарантује појединцу и породици достојанствен живот.

Зато, сматра она, све који живе испод те линије треба ослободити плаћања струје, воде и осталих рачуна, у количинама које им гарантују одређену температуру у стану, спремање оброка, одржавање хигијене, обезбиједити дјеци ужину, превоз, помоћи са намирницама и средствима за хигијену.

- Није да немамо могућности. Можемо по тржишним условима наплатити станове и кредите дате по посебним условима као и продати луксузне аутомобиле који су бројчано толики да спадамо у државу са највећим бројем службених аутомобила по глави становника (140 по становнику). А још кад би смањили трошкове путовања, горива, репрезентације, телефона, броја савјетника социјална слика би била далеко боља - закључује Медојевићева.

Материјално обезбјеђење породице (МОП), једино социјално давање које је намијењено сиромашнима, прима свега 23.000 људи.

За потребе најсиромашнијих у држави користи се свега око шест одато буџета, а хвалимо се рекордним износом не спомињући његову структуру и колико он утиче на смањење сиромаштва и социјалних разлика међу грађанима Црне Горе.

Субвенције за струју у Црној Гори имају само корисници социјалне помоћи. Сви они који из више разлога не могу остварити ову помоћ немају никакву заштиту од државе. Субвенције за струју су у износу од 30 до 40 одсто за рачуне до 60 евра, односно 24 или 18 евра мање за рачуне преко 60 евра, зависно од групе корисника социјалне помоћи.

- Како су цијене трошкова живота јако нарасле (станарине, рачуни за комуналније, храна, хигијенска средства, превоз…) и највише погађају најугроженије грађане Црне Горе, било је очекивано да они буду приоритет у раду Владе Црне Горе и добују потребну заштиту - истиче Марина Медојевић.

Црна Гора на 34. мјесту по сиромаштву

Наводи да је, према годишњем индексу биједе, који се рачуна према незапослености, инфлацији и каматним стопама банака, а умањује за годишњи проценат промјене реалног БДП-а по глави становника, Црна Гора заузела 34. позицију на листи од 157 земаља са индексом 52,6. Медојевић наглашава да је главни разлог за овако лошу позицију незапосленост.

- Ово је врло лош резултат с обзиром на то да се Црна Гора на листи за 2021. годину нашла на 64. позицији са индексом 19. Масовни одлазак радно способног становништва, углавном најбољих, који уз помоћ стипендија одлазе на едукацију, а након тога налазе и запослење и тако доприносе развоју некој много развијенијој држави од наше, јасна је порука да људи ове државе не виде наду у боље сутра, а губитак наде је предворје биједе - истакла је Медојевићева.

Погрешно вођена приватизација резултирала је безочном пљачком ресурса и оштром класном подвајању становништва у цјелини.

- Имамо подјелу на малу класу изузетно богатих, који су или директно били дио владајуће политичке елите или су јој јако блиски, и огромну класу сиромашних која је подложна свакој врсти манипулације, а социјална је веома опасна. Средња класа је у потпуном расулу. За оснажење кичме сваког друштва, што представља средња класа, нису заинтересоване политичке елите јер не показују вољу нити иницијативу за суштинским реформама у држави. Најављена запошљавања у већ препуном систему државног апарата, који досеже око 80.000, само је знак да се наставља са оптерећењима, а не мисли се на привредни развој и напредак. Државни службеници немају реално радно мјесто ако својим радом не сервисирају потребе грађана или привреду. Број грађана је исти или мањи, привреда једва опстаје, о расту нема ријечи, а број запослених о трошку буџата расте - истиче Медојевић.

Шта брине кориснике Банке хране

Она наглашава са се Банци хране јављају угрожени грађани са примједбом да од малих социјалних примања, рада за дневницу или од плате од 450 евра не могу измирити редовно своје режијске трошкове.

- Посебно их брине рачун за воду, који се скоро па изједначио са оним за струју што је запањујуће. За Подгорицу имамо образложење челника града, да се скоро 49 одсто губитака на мрежи дешава због старих цијеви. Брине социјално угрожене и превелики број ставки на рачунима које морају плаћати, независно од њиховог материјаног статуса. У државама социјалне правде, ко не може да нађе посао или није у стању да ради, нема средства за живот, добија од државе новац за животне трошкове, а трошкове за кирију, гријање, воду, све што се школовања дјеце тиче преузима држава -наглашава Медојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана