Медојевић: Шарићев клан био технолошки опремљенији него полиција

Агенције
Медојевић: Шарићев клан био технолошки опремљенији него полиција

Подгорица - Члан црногорског скупштинског Одбора за безбједност Небојша Медојевић изјавио је да је технологија коју користи полиција заостала и да је клан нарко-боса Дарка Шарића био много боље опремљен, преносе агенције.

Медојевић, који је са министром унутрашњих послова Црне Горе Рашком Коњевићем и директором Управе полиције Славком Стојановићем обишао просторије које користи Одсјек за посебне провјере, рекао је да је разочаран чињеницом да полиција нема своју телекомуникациону опрему, већ користи ресурсе провајдера.

Он је, након увида у технологију, начин и поступак вођења мјера тајног надзора, новинарима изјавио да постоји доста пропуста на којима би могло доћи до злоупотребе система, односно могућности да неко неовлаштено приступи систему и отвори мјере тајног надзора, те прислушкује телефонске комуникације без законског основа.

Медојевић је истакао да је проблематичан и систем архивирања података, јер се разговори оних који су под мјерама тајног надзора снимају само на један ЦД, који полиција достављаја тужилаштву, а да копије снимљеног материјала не постоје.

- Након завршених мјера тајног надзора комплетан архив из полиције се сели у тужилаштво. Не знам како се чува у тужилаштву, које су безбједносне мјере и ко све може приступити том врло осјетљивом материјалу у самом тужилаштву, тако да ћу тражити на сљедећој сједници Одбора да се прошири наша ванредна мјера и на оператере и тужилаштво - рекао је Медојевић.

Он је оцијенио да софтвер који користи овај Одсјек Управе полиције треба додатно доградити, јер постојећи не омогућава чак ни претпостављенима у том сектору да у реалном времену надгледају да ли неко од оперативаца прислушкује без судског налога.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана