Међународна потјерница за одбјеглим рударима: Ударнике мафије тражи Интерпол

Г.С.
Међународна потјерница за одбјеглим рударима: Ударнике мафије тражи Интерпол

ПОДГОРИЦА - Управа полиције расписала је међународну Интерполову потјерницу за одбјеглим рударима из Лознице - Миланом и Вељком Марковићем, Дејаном Јовановићем и Владимиром Ерићем, за које се вјерује да су љетос прокопали тунел у центру Подгорице како би се домогли депоа зграде Вишег суда.

"Вијестима" је у Министарству правде саопштено да су они прошлог петка - 29. септембра дали сагласност Управи полиције да преко канала Интерпола распише међународне потјернице за одбјеглом групом из Србије.

Сагласност Министарства правде дата је само дан након што је Основни суд у Подгорици, по захтјеву тужиоца Марка Мугоше, одобрио одлуку да се преко међународних полицијских канала упути потрага за ударницима мафије, који се сумњиче да су током августа и десетак дана септембра прокопали тајни пролаз од сутерена зграде до депоа Вишег суда.

Основно државно тужилаштво у Подгорици четворицу бјегунаца из Лознице, који у Подгорици нису имали пријављено пребивалиште, за сада терети да су из лагера суда однели 15 пиштоља и три пушке, али и дио списа кривичних предмета, који су чувани у подруму храма црногорског правосуђа.

У овом предмету притвор је одређен само Подгоричанину Предрагу Миротићу, за којег се сумња да је копачима из Србије пружао логистичку подршку током обављања посла у подземљу.

Полиција трага и за једном или чак и двије женске особе, чије су фотографије објављене у медијима, због сумње да су имале своју улогу у криминалном пројекту.

Полиција и тужилаштво још нијесу објелоданили ко је наручио љетошњи посао, као ни ко је све био укључен у организацију захтјевног подухвата. Чланови ове групе терете се за криминално удруживање, крађу и спречавање доказивања за шта се може изрећи казна затвора од најмање пет година.

Из ОДТ-а Подгорица раније су објелоданили да је група почела да дјелује када је за сада непозната жена, користећи лажну личну карту на име Андријана Марић, посредством агенције за некретнине из Подгорице, закупила пословни простор сутерена, зграде поред Вишег суда у Подгорици.

Та жена, за коју полиција тврди да је наводно Катарина Баћовић, 24. јула са власницом пословног простора потписала уговор о закупу на три године, с цијеном ренте од 1.400 еура мјесечно.

У наредби за спровођење истраге се напомиње да је власница пословног простора доведена у заблуду у погледу идентитета закупца и намјене коришћења пословног простора. Она је приликом потписивања уговора договорила да кључеве од подрума преузме мушка особа која се лажно представила као Един Аџихметовић. Он је 7. августа од мајке власнице пословног простора преузео кључ, након чега српски држављани крећу у подухват прокопавања тунела до зграде Вишег суда од које их дијели само улица.

"У намјери да себи или неком другом прибаве противправну имовинску корист, савлађивањем већих препрека и обијањем, окривљени Вељко Марковић, Милан Марковић, Дејан Јовановић и Владимир Ерић, употребом подесног алата из подрумских просторија, прокопали су подземни тунел дужине око 30 метара до депоа Вишег суда у Подгорици, у којем је смјештен доказни материјал из предмета који се воде или су завршени пред тим судом", пише у документу тужилаштва.

Чланови групе су, како је утврђено, мјесец копали тунел. Пробили су бетонски зид на депоу и кроз отвор од 8. до 11. септембра улазили у ту просторију. Претурали и прегледали све што су тамо нашли. Затим су обили закључану канцеларију у којој стоји оружје и однијели већу количину...

Арсенал оружја изнијели су кроз тунел до подрума, а затим га спаковали у кофере и најлонске кесе и таксијем пребацили до стана у подгоричком насељу Забјело.

Истог дана, када је откривен тајни пролаз у срцу града, Миротић је, по претходном договору са Србима, аутомобилом "рено клио" до зетског насеља Ботун наводио њихов "мерцедес спринтер". Вјерује се да су тада алат бацили у Морачу, а комби сакрили у Ботуну.

Осумњичени Марковићи су изашли су из Црне Горе на граничном прелазу Шћепан Поље, а Дејан Јовановић на Добракову, док за Владимира Ерића се не зна да ли је и како напустио државу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана