Међу таоцима у Алжиру налазио се и Хрват

Јутарњи лист
Међу таоцима у Алжиру налазио се и Хрват

Загреб - Међу 792 радника која су отета у алжирском граду Ин Аменасу био је и један Хрват, који је спашен у четвородневној акцији, пише Јутарњи лист.

Највећи број талаца је из Алжира, и то њих 685, а 107 је странаца.

У Министарству спољних послова потврђено да је хрватски држављанин спашен и враћен у Хрватску.

- Успјели смо да ступимо у контакт са хрватским држављанином на раду у том постројењу и помоћи му током извлачења из Алжира - кратко је потврдио и Марин Андријашевић, хрватски амбасадор у Алжиру.

Ријеч је о хрватском држављанину који ради за њемачку фирму подизвођача британског Бритиш петролеума на плинском постројењу у Алжиру.

Према информацијама Јутарњег, спашени је радник у раним 30-им годинама, живи у близини Загреба и жели да заштит свој идентитет.

Додуше, он није био у директном контакту с терористима, већ су га припадници алжирске војске ослободили заједно са групом Британаца с локације недалеко од базе коју су напали исламски терористи.

Он је копненим путем заједно с колегама пребачен у град Ин Аменас, гдје се налази аеродром и авионом норвешког Црвеног крста пребачен у град Алжир.

БП је у сарадњи с британском владом организовао превоз својих радника у Лондон, гдје су му представници хрватске амбасаде осигурали ноћење и авионску карту за Загреб.

На југоистоку Алжира и даље се идентификују тијела погинулих у четвородневној талачкој кризи на плинском постројењу.

Алжирски премијер Абделмалек Селлал изјавио је да је укупно убијено 37 странаца и један Алжирац.

Потврдјено је да су међу страдалим таоцима један Француз, тројица Американаца и Британаца, седморица Филипинаца те деветорица Јапанаца.

У акцији алжирске војске убијено је укупно 29 отмичара, а тројица су ухваћени живи.

Међу отмичарима су била два Канадјана и 11 Тунижана. Остали су били из Малија, Египта, Нигера, с Маурицијуса и из Алжира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана