Медији: Канарска острва сједиште кланова са Балкана

Танјуг
Foto: Викимедија

ТЕНЕРИФЕ - Криминални кланови са Балкана и из Албаније користе Канарска острва за кријумчарење кокаина у Европу, а према писању шпанских медија, они купују килограм кокаина за 3.000 евра, а затим га продају на Старом континенту за више од 25.000 евра.

Према писању листа "Леђо Тенерифе", аларм је укључен почетком августа када је шпанска Цивилна гарда ухапсила четири члана црногорског шкаљарског клана са више од 400 килограма кокаина и 400.000 евра готовине, али и одузела бројне кодиране телефоне и луксузна кола.

Како се наводи, та група је увезла велике количине дроге која је чувана у оставама у луксузним некретнинама, лоцираним углавном на Тенерифама, из којих је дистрибуирана у мањим количинама у Европу.

Иако Министарство унутрашњих послова није открило поријекло наркотика, да се не би угрозила даља операција, сматра се да су је из Јужне Америке послали држављани неких балканских земаља, пише портал Инсајт крајм.

Тај портал, који се сматра најозбиљнијом платформом за анализу организованог криминала у свијету, недавно је објавио да је претходних година порастао број "криминалних емисара" из Црне Горе, Србије и Албаније у Јужној Америци, који организују пошиљке кокаина до европских одредишта својих криминалних ћелија.

Они су задужени да лично ступају у контакт са локалним произвођачима наркотика како би обезбиједили најбољу цијену. Као један од најуспјешнијих криминалних кланова на том пољу наводи се албански картел Компанија Бело, чији лидер руководи операцијама из затвора у Еквадору, а наводи се и да албански кланови доминирају у трговини кокаином у европским земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана