Медији: Хрватска одбила наставак школовања три кандидата Војске Црне Горе

Tанјуг
Медији: Хрватска одбила наставак школовања три кандидата Војске Црне Горе

ЗАГРЕБ/ПОДГОРИЦА - Хрватска је одбила молбу три кандидата Војске Црне Горе да наставе школовање на војним образовним институцијама те државе, потврђено је у Министарству одбране Хрватске.

„Министарство обране је донијело такву одлуку, а о будућој сарадњи на том подручју саопштићемо  кад за то дође вријеме”, речено је из овог ресора за Радио Слободна Европа (РСЕ). Није наведено, кажу, да ли су ови кандидати одбијени због усвајање Резолуције о геноциду у систему логора Јасеновац, Маутхаузен и Дахау у Скупштини Црне Горе 28. јуна ове године..
    
Одбијена су, пише РСЕ, два кадета Војске Црне Горе која су наставак школовања планирали на Хрватском војном универзитету, а негативан одговор је добио и један кандидат за Хрватску ратну школу.
    
РСЕ подсјећа да Црна Гора нема војне школе због чега се кадар школује на иностраним војним академијама у Хрватској и другим државама региона, као и у Грчкој, Италији и Сједињеним Америчким Државама…
    
Напомињу да је одбијеница за школовање црногорског војног кадра у Хрватској долази мјесец дана након што је званични Загреб два црногорска висока функционера и једног посланика прогласио персонама нон грата.
    
Хрватска је нотом упућеном 25. јула амбасади Црне Горе у Загребу, саопштила да су Андрија Мандић, предсједник Скупштине Црне Горе, Милан Кнежевић државни посланик и Алекса Бечић потпредсједник Владе проглашени непожељнима у Хрватској.
    
Министарство одбране Црне Горе се овим поводом није оглашавало и није послало одговоре на питања која им је упутио РСЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана