Меденици, Перуновићу и Миковићу суде заједно због шверца цигарета

Танјуг
Меденици, Перуновићу и Миковићу суде заједно због шверца цигарета

ПОДГОРИЦА - Виши суд у Подгорици донео је решење којим спаја поступак против Милоша и Весне Меденице, оптужених за стварање криминалне организације, шверц и злоупотребе и поступак против Војина Перуновића и Јована Миковића, окривљених за стварање криминалне организације и кријумчарење.

Рјешење о спајању ова два поступка донело је веће на челу са судијом Зораном Радовићем, а на предлог Специјалног државног тужилаштва (СДТ), преноси портал РТЦГ.

Суђење Меденици наставља се сутра у Подгорици. У образложењу судске одлуке наведено је да су Перуновић и Миковић оптужени 2020. године, а новим решењем је одређено да буде спроведен јединствени поступак и донети једна одлука.

"Између кривичних дјела постоје међусобна веза и докази, те ово веће налази да је неопходно спојити ове поступке како би се спровео јединствени поступак и донијела једна одлука", наводи се у рјешењу.

Перуновић и Миковић су оптужени 2020. године, а на терет им се ставља формирање криминалне организације ради шверца цигарета из Слободне царинске зоне Бар.

Специјално државно тужилаштво подигло је раније оптужницу против окривљених Милоша и Весне Меденице, Дарка Лаловића, Василија Петровића, Бојана и Марка Поповића, Милице Влаховић Милосављевић, Марка Вучинића, Милорада Меденице, Луке Бакоча, Петра Милутиновића, Иване Ковачевић, Радомира Раичевића, Марјана Бевење, Стева Караникића и Горана Јовановића и „Копад компани“ Никшић.

Оптужница је подигнута за кривична дела стварање криминалне организације, продужено кривично дело кријумчарење, продужено кривично дјело давање мита, примање мита, противзаконити утицај и навођење на противзаконити утицај, злоупотреба службеног положаја, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога и омогућавање уживања опојних дрога.

Меденица је ухапшена 17. априла прошле године након објаве документације из Еуропола, то јест пресретнутих телефонских разговора са апликације СКY између њеног сина Милоша и њеног тјелохранитеља, полицајца Дарка Лаловића, у којима су договарали кријумчарење дроге и шверц цигарета. Милош Меденица се, између сталог, терети да је 2019. године, створио криминалну организацију, чији су припадници постали окривљена Весна Меденица и још девет особа, у циљу кријумчарења цигарета и противзаконитог утицаја на судску власт.

У оптужници Специјалног државног тужилаштва Весна Меденица се терети да се од 2019. године до 2021. године обавезала да ће коришћењем положаја посредовати да се одређени предмети пред Врховним судом заврше у корист привредних друштава "Фаб Лајв" и "Цијевна Комерц", без обзира на чињенично стање. У томе јој је, како пише, помагао окривљени Милош Меденица и поједини припадници криминалне организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана