МЦП: Забрана уласка игуману Данилу наставак обрачуна са црквом

Срна
МЦП: Забрана уласка игуману Данилу наставак обрачуна са црквом

ПОДГОРИЦА- Митрополија црногорско-приморска осудила је забрану уласка у Црну Гору игуману манастира Дајбабе архимандриту Данилу, те оцијенила да је неприхватљиво то што је Агенција за националну безбједност као разлог навела да игуман Данило представља опасност по Црну Гору.

"Подржавамо сваку активност надлежних органа на побољшању безбједности грађана Црне Горе, али увјерени у неправедност оваквог поступања према оцу Данилу, искористићемо све врсте институционалних механизама да докажемо да се у конкретном случају ради о пародији заштите националних интереса и бруталном обрачуну са Црквом", саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митрополије наглашавају да је игуман Данило досадашњом дугогодишњом службом показао да га не интересује политика и да се код њега никад није могло примијетити непријатељство према Црној Гори.

Он је, напротив, показао љубав према нашем народу, због чега је као духовник веома вољен и уважен од свих православних вјерника, саопштено је из Митрополије.

"Закључак је сљедећи: чим су дијелови бившег режима опет дошли у ситуацију да наставе своје антицрквено, незаконито и дискриминаторно дјеловање у односу на православно свештенство и монаштво – ту су прилику искористили. Нажалост, злоупотребљавајући државне безбједносне институције", наводи се у саопштењу.

Из Митрополије црногорско-приморске поручили су да Српска православна црква и њене епархије у Црној Гори и у временима гоњења истрајавају на Христовом путу, држећи се Његове истине, правде и љубави према свима, па и према својим непријатељима.

Игуману Манастира у Дајбабама архиумандриту Данилу /Ишматову/ забрањен је улазак у Црну Гору и он је враћен са граничног прелаза, потврђено је раније данас Срни из црквених извора. Он је прије неколико дана напустио Црну Гору, а синоћ је хтио да се врати, што му црногорска погранична полиција није дозволила.

Архимандрит Данило Ишматов рођен је 7. маја 1962. године у Ижевску у Русији.
Дипломирао је на Академији умјетности у Москви 1990. године и на Православном Универзитету Светог Јована Богослова у Москви 2004. године. Магистрирао на Богословском факултету у Београду 2008. године.

Постављен је за старјешину манастира Дајбабе 9. фебруара 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана