МЦП: Ђукановићеви искази надојени нетрпељивошћу и лажима

Танјуг
МЦП: Ђукановићеви искази надојени нетрпељивошћу и лажима

ЦЕТИЊЕ- Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве оштро је данас критиковала наступ предсједника Црне Горе Мила Ђукановића на Јавном сервису ТВЦГ и поручују да не могу да прећуте његове исказе, како наводе, надојене нетрпељивошћу и лажима.

Тим прије што се, како кажу, ради о политичару који на разне начине утиче на животе и опредељења одређеног броја грађана и о институцији која треба да буде гарант чувања демократских стандарда.

Ђукановић је у синоћњем интервјуу за ТВЦГ уочи данашњег Дана државности рекао да нема сумње да ће СПЦ бити инволвирана у политички живот и подсјетио да је Европски парламент ове године усвојио резолуцију у којој спомиње СПЦ као промотера Русије у региону.

Поздравио је одлуку Синода СПЦ који је забранио епископима уплитање у дневну политику, али је устврдио да свештеници и даље куну људе у породицама и додао да ти људи долазе код њега.

"Биће потребно мало више од једног прогласа. Биће потребно да се темељно реконструише свештеничка мрежа СПЦ јер знамо да је претходно вријеме донијело једну веома лошу праксу, довело је до тога да су свештеници СПЦ лица која су претходно учествовала у разним ратним походима широм Југославије који су подржаваоци или чак и актери почињених злочина и који мисле да их свештеничка одора штити", навео је Ђукановић.

Митрополија се стога пред домаћом и свјетском јавношћу пита, може ли и умије ли предсједник државе Црне Горе, да води политику, прави планове и анализе - а да при том не узима у уста Цркву.

"Будући да се ради о декларисаном атеисти и човеку који је у више наврата показао да не познаје и не разуме црквени поредак ни улогу Цркве у друштву и историји, зар не би било боље да буде доследан таквим својим светоназорима и да своју политику води мимо црквених тема", питају из Митрополије.

Сматрају да је Ђукановићево бављење Црквом уморило црногорске грађане и да ништа добро није донијело никоме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана