Матић: Хрватска заказала према Груборима у свему у чему је могла

Танјуг
Матић: Хрватска заказала према Груборима у свему у чему је могла

КНИН - У Плавну и Груборима код Книна данас је одржана комеморација убијен српским цивилима током војно-полицијске акције Олуја 1995. на којој је изасланик српског предсједника Веран Матић рекао да је управо са овог мјеста прошле године кренула политика помирења.

Матић је навео да је Хрватска “заказала према Груборима у свему у чему је могла”, али да је с обновом Грубора показала да на крају није у свему заказала.

''''До сада је држава у односу према Груборима заказала у свему у чему је могла - спријечавању масакра и паљења села, кажњавању оних који су злочин починили, није омогућила повратке, ометала је правду, на крају је и суд признао да се злочин догодио, али да он не располаже доказима на основих којих би могао казнити одговорне и починиоце”, навео је Матић.

Како је додао, “с обновом Грубора, која се помакла с мртве тачке од прошле године, када је управо с овог места кренула нова политика помирења, Хрватска је показала да на крају није у свему заказала када је у питању овај крај”.

Матић је нагласио да повратак некадашњих мјештана не може никоме да буде пријетња нити икога да угрожава.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац оцијенио је да су Грубори једно од мјеста на којима се гради свијест о потреби опраштања и помирења.

“Ми све чинимо да тих мјеста у Хрватској буде још више. Много радикалније треба приступити обнови ових простора када су у питању јавна расвијета, јавни превоз, као и развој и социјална заштита”, поручио је Пуповац, пренијели су хрватски медији.

Комеморација је почела полагањем ружа поред крста постављеног за 32 жртве из Плавног, а наставила се у засеоку Грубори код спомен-обељежја постављеног за шестеро убијених цивила.

Због убиства шестеро српских стараца у Груборима у два наврата судило се Франи Дрљи и Божи Крајини, бившим припадницима АТЈ-а Лучко, али су они ослобођени кривице због, како се тврди, недостатка доказа.

У образложењу пресуде Врховни суд је јасно навео да се злочин у Груборима покушао заташкати.

Потпредсједник хрватске владе из реда мањина Борис Милошевић је поручио да је важно да мржња престане и не преноси се на нове генерације, јер само тако можемо градити бољу Хрватску.

“Нажалост, сви који знају шта се догодило у Груборима пре 26 година, одабрали су ћутање, одабрали су да штите оне који су починили злочин. Они који су одабрали ћутање и они који су починили злочин, као и сви ми овде, треба да будемо свијесни вриједности људскога живота, па и у рату, када се гине”, казао је Милошевић. Истакао је да нема тог оправдања и нема тог вишег циља који може оправдати убијање старих и немоћних цивила.

Како је навео, не треба дијелити жртве, али ни злочине једних оправдавати злочинима других.

Додао је да само праштање није легитимација злочина нити значи заборав, већ значи “да смо се одлучили за будућност и наду”.

Потпредсједница СНВ и саборска заступница СДСС Ања Шимпрага рекла је да они који су некажњено починили страшан злочин нису рачунали на то да ће се живе душе које су оданде прогнане вратити.

И она је истакла да је држава напокон започела с обновом Грубора и како су већ учињени први кораци у том правцу.

Комеморацију су организовали Српско народно вијеће (СНВ) и Вијеће српске националне мањине Шибенско-книнске жупаније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана