Матарела: Укључити земље Западног Балкана у заједничко рјешење кризе са Европском унијом

Танјуг
Foto: Танјуг

СКОПЉЕ- Италијански предсједник Серђо Матарела изјавио је данас у Скопљу да у Европској унији треба пронаћи механизам за укључивање земаља Западног Бакана у изналажењу рјешења за превазилажења заједничке енергетске кризе.

Матарела је, на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским, рекао да криза са незамисливим и великим поскупљењем енергената забрињава грађане и привреду, као и да компромитује њихов начин функционисања. Италија је, рекао је, прије четири мјесеца предложила ЕУ да одреди максималну цијену за гас а неке земље су се тек сада увјериле да је то неопходно.

"Да је прихваћен наш приједлог прије четири мјесеца биле би избјегнуте неке посљедице", рекао је Матарела и додао:

"Морамо ићи даље. Морамо се суочити са неким хитним питањима у ЕУ. Зато морамо заштитити грађане и привреду од спекулација, политичких и финансијских".

Истакао је да настале проблеме ниједна држава не може сама да ријеши.

"Зато, морамо да пронађемо механизме у ЕУ који би требало да укључе земље Западног Балкана у ову заједничку борбу за излазак из заједничке кризе и проналажење рјешења везана за гас", рекао је Матарела.

У рјешења би, истакао је, требало би укључити и умањење посљедица поскупљења.

"Европа би врло брзо требало да ради на алтернативним рјешењима у односу на гас који долази из Русије. Дакле, треба да ради на алтернативним енергијама и треба да пронађе самостална рјешења", рекао је предсједник Италије, пренијели су скопски медији.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана