Масовни разлази сељака са пунктова

Agencije
Масовни разлази сељака са пунктова

Загреб - Велики протест сељака у Загребу отказан је и они масовно напуштају пунктове након што је хрватска полиција почела да им наплаћује високе новчане казне.

Протест је отказан и због тога што се премијер Зоран Милановић није желио састати са сељацима, те због недостатка новца за гориво до Загреба.

На пункту код Ђаково, гдје је био најмасовнији одзив на протест, од стотињак трактора поред аутопута је остало десетак, преносе хрватски медији.

Они који су остали на саобраћајницама не одустају од захтјева, чиме су довели у питање јединство.

Један од њих оптужио је политичаре за слабљење пункта код Ђакова, али и дио сељачких вођа с тог подручја који су “устукнули и продали протесте”.

Вођа сељака Антун Ласло не вјерује да ће на путевима до понедјељка остати и један трактор, јер су се сељаци преплашили казни.

Отказан је и протестни марш супруга сељака које су најавиле да ће од Ђакова до Загреба ходати пјешке у црнини како би указале на тешку ситуацију у којој су се нашле њихове породце због ниске откупне цијене пшенице и неисплате подстицаја.

Ласло каже да су се супруге мало “прерачунале” па су на крају схватиле да је пут од Ђакова до Загреба дуг 250 километара и да би то било практички немогуће извести без посљедица на њихово здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана