Маслењиков: Односи са Москвом приносе се као жртва за приступање ЕУ

Срна
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА- Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков оцијенио је да се односи са Русијом фактички приносе као жртва будућности и далекој перспективи ступања у ЕУ.

"Наде да ће се ти односи можда поправити некада касније и већ са позиције члана ЕУ очигледно су наивне", навео је руски амбасадор.

Маслењиков истиче да су нереални и покушаји неких овдашњих политичара да спекулишу ситуацијом у Украјини како би убрзали пријем Црне Горе у ЕУ.

Он је навео да информација о прекиду дипломатских односа Москве и Подгорице представља пропуст црногорског Министарства спољних послова и упозорио да је ненамјерном грешком могла да се изазове највећа криза у односима двије земље у посљедњих 15 година.

Маслењиков је подсјетио да је на "Твитер" налогу Министарства спољних послова Црне Горе 18. априла објављено да је Подгорица прекинула дипломатске односе са Москвом, да би потом на друштвеним мрежама услиједило извињење због "грубог пропуста у раније објављеном саопштењу".

Он је навео да је руска Амбасада јуче добила узвратну ноту црногорског Министарства спољних послова у којој се наводи да Црна Гора није прекидала дипломатске односе са Русијом.

"Цјелокупна ситуација показује да Подгорица, у свом настојању да се усклади са спољнополитичким курсом ЕУ мора бити очигледно пажљивија и по питању тога шта ради и шта говори", навео је Маслењиков.

Он истиче да је лоше то што је за посљедњих осам година, током којих се Подгорица придружује антируским корацима ЕУ, у билатералним односима настала таква ситуација у којој се таква грешка, уопште, испоставила као могућа и да Москва за то није крива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана