Маслеников: У Црној Гори нема русофобије

Срна
Маслеников: У Црној Гори нема русофобије

ПОДГОРИЦА- Руски амбасадор Црној Гори Владислав Маслеников рекао је да у тој земљи нема русофобије каква постоји у многим земљама ЕУ нити знакова укидања руске културе, саопштено је из Амбасаде Русије у Подгорици.

Маслеников је рекао да је црногорска Влада усвојила санкције према Русији због сукоба са Украјином из трећег покушаја.

-Одлука им није била лака. Сигурно је то био притисак из ЕУ и САД. То, наравно, није охрабрујуће, поготово након што смо прошле године са Владом Здравка Кривокапића успјели постићи одређени помак у билатералним односима, који су прије низ година били замрзнути. И нисмо ми криви - рекао је Маслеников.

Руски амбасадор је за ТВ "Русија 24" истакао да се, за разлику од званичника, пријатељски однос народа у Црној Гори према Русији није промијенио.

-Протеклих мјесец дана био сам на концертима на којима се изводила музика Чајковског. У неколико црногорских градова играле су се представе Санкт-петербуршког позоришта Бриантсев. У Црној Гори је прије мјесец дана било инцидената на приморју, а у питању је вандализам када су оштећени аутомобили са руским таблицама. Али, русофобије, као у многим земљама ЕУ, у Црној Гори нема - истакао је Маслеников.

Према његовим ријечима, историја односа руског и црногорског народа траје више од вијека.

-Ти односи су прошли тест времена. Неки локални медији су против Русије, али ми у Амбасади добијамо поруке подршке Русији од обичних грађана путем мејла и слично, на чему смо, свакако, захвални. У Подгорици су у више наврата, и у другим градовима Црне Горе, одржани скупови солидарности са Русијом - подсјетио је Маслеников.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана