Маровићевог партнера Полонског, Русија тражи због милионске преваре

Вијести.ме
Маровићевог партнера Полонског, Русија тражи због милионске преваре

Подгорица - Тверски суд у Москви наредио је хапшење Сергеја Полонског оптуженог за превару великих размјера, преносе “Вијести.ме”.

Истражитељ Министраства унутрашњих послова Олег Сиљниченко казао је да се бизнисмен налази у Израелу и да одбија да се појави пред Истражним комитетом Руске Федерације,.

Адвокат Полонског Дијана Татосова тражила је да суд одложи рочиште, пошто је њен клијент у уторак позван у Министарство унутрашњих послова Израела на разговор о добијању држављанства.

Пошто је саслушао аргументе страна у поступку, судија је наложио хапшење Полонског, који је прије неколико година био главни инвеститор у Црној Гори и пословни партнер дијела црногорских функционера на челу са Светозаром Маровићем.

Осим тога, он је објавио и међународну потјерницу за бизнисменом.

Агенција наводи да је у Национални централни биро Интерпола МУП-а Русије већ стигла информација правосудних органа Израела да Полонски живи на територији те државе, у коју је ушао с туристичком визом са важењем до 27. септембра ове године.

- Надлежни органи траже информацију о намјерама руских правосудних органа о поменутом. У случају да суд тако затражи, биће започета процедура екстрадиције Полонског у Русији - саопштили су у Министарству.

Адвокат Полонског страхује да Русија од Израела може затражити екстрадицију њеног клијента.

Она је саопштила да ће сљедећих дана уложити жалбу на јучерашње рјешење Тверског суда.

- Хапшење је било очекивано и ми смо знали да друга мјера неће бити изабрана - казала је Татасова.

У јесен 2012. у Русији је подигнута оптужница због преваре великих размјера против неидентификованих радника компаније “Миракс Груп”, чији је оснивач Полонски.

Истрага наводи да су у периоду од 2007. до 2009. они иницирали склапање предуговора о купопродаји станова у стамбеном комплексу “Кутузовска миља” (који је тада био у изградњи), а који нису одговарали утврђеној пројектној документацији.

Почетком августа ове године Полонски је изјавио да је спреман да сарађује са истражним органима.

- Сергеј Полонски изражава дубоко разочарање поступцима Министарства унутрашњих послова Русије. Он је инсистирао и још инсистира на објективној истрази и позивању на одговорност свих који су незаконитим путем преузели компанију и активе групе Поток, и спреман је, у том циљу, на пуну сарадњу са истражним органима - пише у саопштењу прес-службе Полонског, објављеном на “Фејсбуку”.

Швајцарци га гоне за прање новца од криминала

Представник руског МУП-а прецизирао је да се пословима оптуженог не баве само руски правосудни органи.

- Добили смо писма из Интерпола да се о Полонском у Швајцарској спроводи истрага у вези легализације прихода стечених криминалним радњама - рекао је Олег Сиљниченко.

Полонски, који важи за једног од познатијих руских тајкуна, и још дојица Руса прошле године су ухапшени и оптужени у Камбоџи због пријетњи ножем и затварања посаде брода на којем су се налазили.

Полонски је црногорској јавности познат као власник “Миракс групе”, која је покренула градњу вила на брду Завала у Будви.

Пошто су пробијени рокови за завршетак радова на Завали, који су 2009. прекинути, почетком октобра 2011. наставила их је грађевинска компанија “Монтера” уз одобрење и подршку Удружења купаца вила (АМИА).

Полонски, за кога се вјерује да има пословне интересе у Камбоџи, је трговац некретнинама, познат по екстравагантном понашању. Познат је и и по томе што га је песницом ударио руски милијардер и бивши агент КГБ Александер Лебедев током једне препирке у руском ток шоу септембра 2011.

Посао Полонског је већим дијелом пропао након избијања свјетске економске кризе 2008. што га је приморало да одустане од градње Федералне куле у Москви, за коју се надао да ће бити највиша зграда у Европи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана