Марковић: Дјеца из Хрватске треба да посјећују Јасеновац

Срна
Марковић: Дјеца из Хрватске треба да посјећују Јасеновац

БЕОГРАД- Историчар Предраг Марковић рекао је да је занимљива иницијатива о организовању екскурзије дјеце из Србије у Јасеновац, али да би више волио да тамо иду хрватска дјеца, попут својих вршњака у Њемачкој и Аустрији који иду у логоре да се суоче са својом историјом.

Марковић је навео да иницијатива Министарства просвјете Србије и Музеја жртава геноцида, да се од наредне године организују екскурзије у Јасеновац, има изазове, првенствено безбједносне.

"Ја бих више волео да хрватска деца иду у Јасеновац, као што деца у Немачкој и Аустрији иду у логоре да се суоче са својом историјом. Стварно помирење ће доћи када се на нивоу школа и медија свако суочи са својим злочинима, а највећи злочин у 20. веку је Јасеновац", нагласио је Марковић.

Конментаришући хрватску релативизацију злочина у Јасеновцу, Марковић је за РТС истакао да је Јасеновац страшна рана у српској историји, због чега је тешко да се човјек не потресе када чује таква оспоравања злочина.

"У Хрватској се релативизују неке ствари. Хрватска држава би најрадије да се о Јасеновцу не говори ништа", рекао је Марковић.

Марковић је поновио да Католичка црква у Хрватској показује озбиљну конфронтацију са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом који се оградио од свих злочина у Другом свјетском рату и рекао да је насилно покрштавање злочин, што се дешавало у логору Јастребарско, гдје је велики број дјеце био насилно покатоличен.

Марковић је указао да се све чешће дешава да црква у Хрватској показује много већи конзервативизам од Ватикана, односно мању спремност да се суочи са страшном прошлошћу католичке цркве у Другом свјетском рату.

"Католичка црква је дисциплинована организација, па би Црква у Хрватској у најмању руку морала да слуша свог папу", каже Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана