Марковданска литија прошла Подгорицом

Срна
Марковданска литија прошла Подгорицом

ПОДГОРИЦА - Подгорицом је вечерас прошла литија поводом обиљежавања Светог апостола и јеванђелисте Марка, који се слави као заштитник града.

Литију са моштима преподобног Симеона Дајбабског централним улицама Подгорице предводио је Његово преосвештенство епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије и владика Кирило служили су јутрос, на Марковдан, Свету службу Божију у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом, гдје је.

Владика Кирило је у бесједи истакао да покровитељство Светог апостола Марка над Подгорицом свједочи о ранохришћанској традицији овога града.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић рекао је да не треба трошити ријечи да се опише шта за сваку душу значи црквена литија.

Владике Јоаникије и Кирило са свештенством, у присуству вјерног народа, данас су, на Марковдан, благосиљали почетак радова на градњи цркве и Православне гимназије и Цркве “Свети Сава” на Старом аеродрому у Подгорици.

Благосиљање почетка изградње цркве и Гимназије “Свети Сава” је у оквиру манифестације “Дани Светог Марка” коју Митрополија и Црквена општина подгоричка организују традиционално поводом празника Светог апостола и јеванђелиста Марка, небеског покровитеља Подгорице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана