Марков трг постаје Туђманов?

Агенције
Марков трг постаје Туђманов?

Загреб - Да предизборна хистерија у Хрватској нема граница, показао је и посљедњи приједлог предсједника хрватске Владе Зорана Милановића да главни трг у Загребу, Марков трг, понесе име по ратном предсједнику Хрватске Фрањи Туђману.

Након што је аеродром у Загребу добио име "Фрањо Туђман", првом хрватском предсједнику је протеклог мјесеца откривен и споменик у природној величини у Книну. Иако се чинило да је оваквим потезима борба за гласаче на предстојећим парламентарним изборима у Хрватској превршила сваку мјеру, стигао је још један приједлог, који је без текста оставио чак и Хрватску демократску заједницу (ХДЗ).

Милановић је, наиме, за хрватске медије изјавио како Туђман нема поштен трг у Загребу.

- Ако мене питате, Трг светог Марка требало би да се зове по Туђману. Он је био ратни предсједник. То је важније него то што је био први. Да је био само први, то се не би заборавило, али не би изазивало те емоције. Марков трг је институција, ту нико не станује и то ми се чини нормално. Свети Марко Загрепчанима не значи ништа. Заштитница Загреба је Мајка Божја од Каменитих врата - појаснио је Милановић.

Ова Милановићева изјава наишла је на невјерицу и противљење већине политичких лидера у Загребу.

Чак ни предсједник Хрватске народне странке Весна Пусић, чија партија у коалицији са Милановићевим СДП-ом излази на предстојеће изборе, није хтјела да коментарише овај приједлог, а Игор Колман, портпарол ХНС-а, каже да би најрадије ћутао о тој идеји. За функционера ХДЗ-а Гордана Јандроковића Милановићев приједлог је "крајње непримјерен".

Јандроковића чуди "да предсједник Владе у оваквој ситуацији, када је у Хрватској драматично стање због прилива миграната, уопште има времена давати интервју с таквим изјавама и бавити се оваквим темама". Мирела Холи, предсједник ОРаХ-а, признала је да је шокирана.

- Немам ријечи. Одакле му само таква идеја. Да мијења име једном од најстаријих тргова у Загребу?! Не знам шта бих уопште рекла осим што се питам шта то Милановићу треба - рекла је Холи.

Иво Јосиповић, предсједник Напријед Хрватска, примјећује да је лоше вријеме за ову тему.

Оваквим приједлозима стиче се утисак да Милановић креће корацима свог највећег политичког ривала, лидера ХДЗ-а Томислава Карамарка.

Преименовање трга

Идеја о преименовању Трга светог Марка у Загребу, који је само једном у историји мијењао име - након што је 1928. године Стјепан Радић умро од посљедица напада Пунише Рачића на њега у београдској Скупштини, добио је име у његову част, а онда му је ХДЗ 1990. године вратио изворни назив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана