Марко Царевић, градоначелник Будве: Нисмо дозволили да српски народ постане мањина

Александар Стојановић
Марко Царевић, градоначелник Будве: Нисмо дозволили да српски народ постане мањина

Својим дјеловањем у Будви, када смо се супротставили паравојним формацијама обученим у неке униформе, подигли смо читаву Црну Гору на ноге. То је била иницијална каписла, јер је српски народ показао да се више не боји и то је било кључно за промјене које су се десиле у читавој држави.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Будве Марко - Бато Царевић, чија је листа “За будућност Будве” на изборима одржаним 30. августа освојила 15 од потребних 17 мандата за састављање нове власти.

- Подршка народа јасно је показала да ми Срби нисмо ретроградни или да смо против суверенитета Црне Горе. Али нисмо могли да дозволимо да нас преведу у мањине и да се прави једна национална црногорска држава - истакао је Царевић.

ГЛАС: Причате о српском бићу и са својим партнерима имаћете лагодну већину. Има ли ту мјеста за мањине?

ЦАРЕВИЋ: Апсолутно. И у претходној нашој власти у Будви су биле присутне све мањине и друге политичке, процрногорске опције и ја сам то све објединио са својим коалиционим партнерима. Ми смо показали један рецепт како то треба да изгледа.

ГЛАС: Обезбјеђења више нема испред зграде општине Будва?

ЦАРЕВИЋ: Већ по објављивању резултата они су отишли и ми смо слободно могли да уђемо у просторије које су нам противзаконито, насиљем, сузавцем и шок бомбама отете.

ГЛАС: Из данашњег угла зашто мислите да је Демократској партији социјалиста било потребно једно такво, како кажете насилно, преузимање власти?

ЦАРЕВИЋ: У мом мандату ми смо имали прилив буџета већи од оствареног. Знате зашто? Зато што смо свели корупцију на нулу. Није се могла кафа попити ако то није било у складу са законом и одмах је буџет био пун. И вјероватно због таквог става ми смо њима помрсили планове који су се огледали у корупцији стотина милиона. Тек сада када уђемо у општину видјећемо шта су све они то урадили и потписали, јер су ушли да би нас задужили за неколико десетина милиона.

ГЛАС: Да ли ћете поништити све те одлуке, ако их буде било?

ЦАРЕВИЋ: Свакако. Све то што буде незаконито биће поништено. Сада је срећа што ћемо имати своју владу и сви они који се огријеше о закон ће одговарати.

ГЛАС: Када се може очекивати да буде оформљена већина и почнете да радите?

ЦАРЕВИЋ: Сваки дан је драгоцјен, пуно је проблема, али цијенећи да смо конституисани од више партија, потребно је усаглашавање ставова. Код нас се иначе најтеже договорити, али мислим да ћемо брзо усагласити принципе и да ћемо до краја мјесеца почети да радимо.

Сарадња

ГЛАС: Да ли ће постојати боља сарадња сада када је влада на државном нивоу из исте политичке опције као и Ви?

ЦАРЕВИЋ: То ће бити потпуно другачија прича, јер замислите како је било водити град када сте имали владу ДПС-а овакву каква јесте. Вјерујем да ћемо имати професионалне људе, који ће имати визију и стратегију развоја, који ће знати како да успоставе владавину права и уђу у оштру борбу против криминала и корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана