Маркети у Словенији више неће бацати храну даваће је сиромашнима

Танјуг
Маркети у Словенији више неће бацати храну даваће је сиромашнима

Три трговинска ланца у Словенији прихватила су иницијативу да храну која би због строгих санитарних прописа завршила у контејнеру за отпатке, али је још употребљива за исхрану, намијене бескућницима и сиромашним породицама.

Иницијативи "Lions клуба" из Цеља придружили су се трговински ланци Меркатор, Туш и Спар и активистима сваки дан препуштају храну која се, потом, дијели онима који је не могу купити у Цељу, Марибору и Трбовљу.

Програм "Вишкови хране" ће се ускоро проширити и на Копар, Љубљану, Ново Место и Крањ, пише љубљански дневник "Дело".

Ријеч је о храни којој тог дана истиче рок употребе - хљебу, печеном месу, салатама, воћи и поврћу, сендвичима, млијеку и млијечним производима..., а доставља се азилима за бескућнике, сигурним кућама и другим хуманитарним установама, као и сиромашним породицама с више дјеце.

"Оваква помоћ је од изванредног значаја. Наши корисници сада умјесто једног имају три оброка на дан. Мање је и алкохолисаности у азилу", истакла је директор цељског азила за бескућнике Зденка Зрински.

Програм се надовезује на дјелатност словеначког Црвеног крста и црквеног добротворног удружења Каритас који су лане подјелили пакете с укупно 6.250 тона хране.

То је, како подсјећају медији, знатно више него претходних година јер потребну храну често не могу у цијелости купити ни пензиоинери, запослени с нижим примањима и сиромашније вишечлане породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана