Маркач: Специјалци нису имали разлога за поступање

Срна
Маркач: Специјалци нису имали разлога за поступање

Загреб - Ратни командант хрватске специјалне полиције Младен Маркач данас је рекао, свједочећи на суђењу за ратни злочин над српским цивилима у селу Грубори, да специјалци нису имали разлог за било какво поступање.

"Током акције специјалци су морали евидентирати колико цивила живи на том подручју. Имали су и упутство да у случају сукоба измјесте цивиле како не би страдали", рекао је Маркач током свједочења у загребачком Жупанијском суду.

Маркач је истакао да му је тај случај веома добро познат, јер је због њега био у хашком притвору.

Он је навео да је акцијом командовао Здравко Јањић, те да су командири јединица које су обављале "претрагу терена" прије сваке акције контактирали обавјештајне службе, а на крају сваког дана морали су Јањићу подносити извјештај.

Јањић је подносио извјештај Маркачу, који је тај документ слао у Главни штаб Хрватске војске и министру унутрашњих послова.

"Тога дана у Јањићевом извјештају није писало да се ишта догодило. Други дан ме је звао генерал Червенко и питао што се догодило у Груборима", рекао је Маркач.

Он је додао да је, када је чуо за Груборе, назвао команданта антитерористичке јединице Лучко Жељка Сачића и рекао му да иде у Книн и провјери шта се догодило.

"Друго јутро ме је назвао и рекао да полиција чека представнике међународне заједнице, који су имали право бити тамо. Наша полиција је добила дојаву за паљевину, али нису знали за жртве", додао је Маркач.

Хрватски генерал Иван Чермак требало је да свједочи на суђењу за злочин у селу Груборима, гдје је након акције "Олуја" 1995. године убијено шест старијих српских цивила, али се није појавио, уз образложење да му није уредно достављен позив.

За злочин у Груборима терете се бивши полицијски специјалци Франо Дрљо и Божо Крајина.

На оптуженичкој клупи био је и Игор Бенета, који је у априлу 2011. пронађен објешен.

Иако је полиција саопштила да је ријеч о самоубиству, ратни командант антитерористичке јединице Лучко Жељко Сачић, који је био осумњичен у овом случају, јавно је изразио сумњу да је Бенета убијен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана