Маркач предводи колону у Вуковару

Tanjug
Маркач предводи колону у Вуковару

Београд, Вуковар - Колони сјећања на жртве Вуковара коју предводи хрватски државни врх, предсједник Јосиповић и премијер Милановић прикључио се и генерал Младен Маркач.

Њега је Хашки трибунал ослободио кривице за ратне злочине у операцији "Олуја".

Долазак Маркача у Вуковар, на централну манифестацију Дана сећања на жртве и 21. годишњице пада града, изазвао је опште одушевљење великог броја грађана, пренијели су хрватски медији.

Хашки трибунал је у петак донио ослобађајућу пресуду за хрватске генерале Маркача и Анту Готовину који су у првостепеној пресуди били осуђени на 18, односно 24 године затвора за злочине почињене током и након војне акције хрватске војске Олуја августа 1995. године.

Током те акције 200.000 Срба је избјегло, а 2.000 је погинуло.

Маркач се јутрос појавио у кругу вуковарске болнице окружен пензионисаним припадницима специјалне полиције.

"Још сам пун утисака и бескрајно срећан. Послије ћелије од десет квадрата сад сам на слободи и окружен потпором оволиког броја људи који и уз мене и уз генерала Готовину увијек били. Данас смо сви скупа, сва срца заједно куцају, је л' може бити лијепше", запитао је Маркач.

Сада смо добили слободу за Олују, она је престала бити пријетња, а ми нисмо ратни злочинци него часни војници, рекао је Маркач.

Готовина је раније рекао да данас неће доћи у Вуковар и да се има када поклонити својим погинулим саборцима.

Ратни сукоби почели су 13. августа 1991, а ЈНА је заузела град 18. новембра. Борбе за Вуковар трајале су 86 дана, а у њима је, како се процјењује, погинуло између 3.000 и 5.000 људи, углавном цивила. У сукобима је разрушено 90 одсто града.

Цивилна власт у Вуковару је успостављена почетком децембра 1991. године. Донијета је одлука да Вуковар буде административни центар "Српске области Славоније, Барање и западног Срема".

Источна Славонија била је под управом Прелазне администрације УН (UNTAES) од 15. јануара 1996. године до 15. јануара 1998, када је враћена под управу Хрватске.

За злочине у Вуковару Међународни трибунал у Хагу је оптужио некадашњег градоначелника тог града Славка Докмановића, тројицу бивших официра ЈНА - Милета Мркшића, Веселина Шљиванчанина и Мирослава Радића, и бившег предсjедника "владе" те области Горана Хаџића.

Докмановић је ухапшен у јуну 1997, а годину дана касније извршио је самоубиство у притворској јединици Трибунала. Миле Мркшић је осуђен на 20 година затвора, Веселин Шљиванчанин правоснажно на 10 и у међувремену је пуштен на пријевремену слободу, а Мирослава Радића хашки Трибунал је ослободио кривице.

Хашки оптуженик Горан Хаџић је био у бјекству до јула 2011. године када је ухапшен и изручен Трибуналу у Хагу, гдје му је прије месец дана почело суђење.

Пред српским правосуђем 15 особа је правоснажно осуђено на вишегодишње казне затвора због ратних злочина на територији Вуковара 1991. године.

На мјесту страдања око 200 цивила и војника заробљених након пада Вуковара отворен је 2006. спомен-дом "Овчара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана