Маркач не долази на суђења

Агенције
Маркач не долази на суђења

Загреб - У селу Грубори код Книна, гдје је послије акције Олуја у августу 1995. убијено шест старијих српских цивила, 17. маја биће спроведена реконструкција злочина, преносе агенције.

За тај злочин оптужени су бивши припадници специјалне полиције Фрањо Дрљо и Божо Крајина.

Ратни командант специјалне полиције Младен Маркач, који је у Хагу ослобођен кривице за ратни злочин током и послије акције Олуја, поново данас није дошао да свједочи на суђењу за тај злочин.

Иако су му послата два судска позива, “Нови лист” наводи да Маркач није подигао ниједан.

Пред Жупанијским судом у Загребу крајем новембра 2011. почело је суђење бившим припадницима Антитерористичке полицијске јединице Лучко за ратни злочин над српским цивилима у селу Грубори код Книна послије акције Олуја 1995. године.

У том случају био је оптужен и Игор Бенета чије је тијело 2011. пронађено објешено у шуми на подручју Задра, али је полиција тек пет мјесеци касније утврдила његов идентитет.

Иако је унутрашњом контролом МУП утврђено да је Бенета починио самоубиство, у јавности се нагађало да је убијен како не би свједочио против сабораца о чему су у медијима говорили и неки његови пријатељи.

Тужилаштво терети бивше припаднике специјалне полиције да су 25. августа 1995. у Груборима убили шесторо старијих српских цивила и то у вријеме када је група специјалаца осигуравала пут Воза слободе којим је након Олује у Сплит ишао хрватски државни врх на цијелу с тадашњим предсједником Фрањом Туђманом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана