Марија Захарова: Русима у Црној Гори пријети хапшење

Агенције
Марија Захарова: Русима у Црној Гори пријети хапшење

Подгорица - Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Русија не искључује могуће провокације руских грађана у Црној Гори, њихово хапшење под сумњивим околностима нити изручење трећим земљама.

- Ситуација у Црној Гори очигледно је неповољна за Русе - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, с обзиром на погоршање билатералних односа које је испровоцирала Подгорица, очекивано чланство Црне Горе у НАТО-у у блиској будућности и одлуку црногорских власти да се у потпуности придруже санкцијама ЕУ против Русије, Русија примјећује у Црној Гори талас антируске хистерије.

- Примјећујемо растући негативан однос према руском бизнису и нашим држављанима, покушај подстицања непријатељског расположења према Русији и њеним држављанима - додала је Захарова.

Навела је да Русија не искључује могуће провокације, хапшења под сумњивим околностима ни покушај испоручивања руских грађана трећим земљама, прије свега САД.

- У том контексту, недавна одлука Подгорице да продужи безвизни режим нашим држављанима до 90 дана трик је којим не може да сакрије однос према Русији, а који је обликован да би задовољио Запад - закључила је Захарова и позвала руске држављане да то узму у обзир.

Министарство спољних послова Црне Горе одбацило је као неутемељене оптужбе о "антируској хистерији" у Црној Гори које је изнијела Захарова.

- Није забиљежен ниједан случај да је било који руски бизнисмен или туриста доживио непријатност у Црној Гори, нити у нашој земљи постоји било какав вид непријатељског расположења према руском народу. У то могу да се увјере хиљаде руских грађана који и на данашњи дан бораве у нашој земљи - наводи се у реаговању МСП Црне Горе.

У реаговању се оцјењује да је ријеч о "наставку специјалног медијског рата који се води из Москве", са "добро познатим мотивом опструкције прикључења Црне Горе НАТО-у".

Туристичка организација

Руска туристичка организација демантовала је наводе Министарства спољних послова да је у Црној Гори непријатна ситуација за Русе и да треба да се чувају могућих провокација, наводећи да не виде реалне поводе за такве тврдње. Портпаролка Туристичке организације Русије Ирина Тјурина изјавила је да туристичке фирме које раде у Црној Гори нису примијетиле било какве негативне ситуације према Русима и да Црна Гора радо очекује руске туристе. Према њеним ријечима, туризам је важна ставка у приходима Црне Горе, и због тога она сигурно неће "сјећи грану на којој сједи".

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана