Мандић:Из медија сам чуо за нови темељни уговор са СПЦ

Срна
Мандић:Из медија сам чуо за нови темељни уговор са СПЦ

ПОДГОРИЦА- Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић изјавио је данас да је из медија сазнао да наводно постоји нека врста новог темељног уговора, који је понуђен Српској православној цркви (СПЦ) и значајно се разликује од споразума који су раније усагласили Влада Црне Горе и СПЦ.

Мандић је рекао да је увјерен да ће „доћи нека нова влада која неће побјећи од обавезе да договорени споразум потпише“.

-Имали смо заокружен и комплетан текст Темељног споразума који је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић одбио да потпише у Патријаршији у вријеме засједања Светог архијерејског сабора. Сада постоји информација, а ако то није тачно неко ће демантовати, да је Кривокапић предложио нови темељни споразум, који се значајно разликује у односу на онај усаглашени текст - рекао је Мандић за ТВ „Пинк“.

Он је подсјетио да је ДФ и раније упозоравао да „црногорска Влада и Кривокапић никада неће потписати споразум који је усаглашен, ако га нису потписали онда у Патријаршији СПЦ“.

-СПЦ је дјеловала на овим просторима и у вријеме Отоманске окупације, она је неуништива и то да ли ће неки случајни Здравко Кривокапић, који је стицајем околности постао предсједник Владе, потписати споразум или неће, мање је важно. Црква ће и без тог споразума функционисати - поручио је Мандић.

Он је рекао да Кривокапић парламентарну већину, а посебно њен дио који чини двије трећине, ништа није консултовао откако су завршени избори, да сам доноси одлуке, а послије се чуди што те одлуке немају подршку.

-Ми смо на такво понашање одговорили онако како се одговара у демократским земљама – отказали смо подшку Влади и спремни смо да са остатком парламентарне већине бирамо нову владу - додао је Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана