Србин градоначелник Никшића послије 75 година

Танјуг
Србин градоначелник Никшића послије 75 година

ПОДГОРИЦА- Према првим прелиминарним резултатима локалних избора у Никшићу, као и након парламентарних избора августа прошле године, ДПС Мила Ђукановића појединачно остаје најутицајнијај партија, али неће моћи да формира власт.

Власт ће у Никшићу, без УРА Дритана Абазовића, моћи да формирају коалиције окупљене око Демократског фронта ,,За будућност Никшића" и Демократа ,,Мир је наша нација", јер су освојиле 21 од 41 мандата, показују прелиминарни резултати локалних избора.

Коалиција ,,Европски тим за Никшић", предвођена ДПС-ом, је на узорку ЦЕМИ-ја од 100 одсто обрађеног бирачког тијела освојила 40,4 одсто гласова бирача или 18 мандата, а ,,За будућност Никшића" 25,9 одсто, односно 11 мандата, коалицију ,,Мир је наша нација" подржало је 23,2 одсто и добиће 10 мандата, а коалицију ,,Црно на бијело - Може Никшић", коју чини Грађански покрет Ура и нестраначке личности, 4,5 одсто или један мандат.

Народни покрет Миодрага Даке Давидовића и његову изборну листу ,,За васкрсење Никшића" подржало је 3,3 одсто бирача, односно један мандат, док је Социјалдемокраатска партија са 2,6 одсто остала испод цензуса.

Лидер ДФ-а Андрија Мандић је синоћ првипрогласио победу, а Марко Ковачевић, кандидат тог савеза за градоначелника Никшића биће први Србин на власти у том граду након 75 година.

Носилац коалиције „Мир је наша нација" Момо Копривица честитао је победу и „ослобођење Никшића".

Он је рекао да је ово ,,победа над побједом" од 30. августа и побједа грађанских прогресивних снага.

Копривица је саопштио и да је овај резултат гарант да је очувана државна власт и да ће ДПС Мила Ђукановића, извјесно, дуго бити у опозицији.

- Афирмисана је и још једном потврђена велика побједа од 30. августа - рекао је Копривица.

Изборним резултатом је здовољан и лидер УРА Дритан Абазовић, који се, како је рекао, никоме неће наметати у формирању власти.

Давидовићев Народни покрет освојио је један мандат, а за тај изборни пораз поново је оптужио предсједика Србије Александра Вучића, тврдећи да се на тај покрет, како је рекао, "обрушила читава држава од 10 милиона људи...".

Предсједник Демократског фронта Андрија Мандић оцијенио је да су на изборима у Никшићу успјели да "развласте ДПС" и да организовани криминал "избаце из његове престонице", односно да Мила Ђукановића "избаце из његове највеће тврђаве Никшића".

Мандић је за ТВ Пинк рекао да су то разлози што је јучерашња побједа величанствена и велика, а да је за српски народ у Црној Гори од велике важности што ће послије 75 година Никшић имати градоначелника који ће бити Србин.

Подсјетивши да је Никшић родни град Ђукановића, Мандић каже да су успјели да пронађу снагу која им је омогућила да покажу да су најјачи опозициони субјект и поред тога што је "један дио оних који су са њима наступили на августовским изборима сада одлучио да подржи неку другу страну".

Како је оцијенио, премијер Здравко Кривокапић, који се, каже, до сада представљао као представник Коалиције за будућност сада је подржао предсједника Скупштине Алексу Бечића, као и још неке структуре које су раније подржавале Демократски фронт.

- Одлучили су да подрже Бечића или да буду посебне листе рачунајући да ће у судару Демократског фронта и Коалиције за будућност и ДПС-а извући велику корист - казао је Мандић.

Подсјетио је да су све опозиципне структуре звали да стану на једну листу јер су жељели да постоји само једна листа која би се борила против ДПС.

- Али, нису жељели, рачунали су да могу некако да остваре оно о чему се причало након избора 30. августа када се водила прљава кампања против Демократског фронта - како ми немамо ништа, како су нам све гласове донели Кривокапић и они који су њега подржавали. Сада су они сви на другој страни и та трећепласирана листа премијера Кривокапића и предсједника Скупштине је наш важан коалициони партнер, али је добро да су нови односи успостављени у Никшићу - наводи лидер ДФ-а.

На питање да прокоментарише наводе Давидовића да су се Србија и Вучић обрушили на њега и да зато има само једног одборника, Мандић каже да су грађани Никшића пажљиво вредновали сваког учесника на овим изборима и да не види да се Србија обрушила на било кога.

Додао је да је важно да у Црној Гори дође до промјена и напомиње да се не ради само о персоналним промјенама, већ да мора да почне обрачун с организованим криминалом и корупцијом и то храбро и одлучно.

У мају ће бити одржани избори у Херцег Новом, али Мандић напомиње да ниједна општина у Црној Гори не може да се упоређује са Никшићем.

- Никшић је био симбол власти Мила Ђукановића и Херцег Нови, гдје ми држимо власт дуги низ година, неупоредив је са оним што се јуче догодило у Никшићу - закључио је Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана