Мандић позвао грађане Црне Горе да изађу на улице

Anadolija
Мандић позвао грађане Црне Горе да изађу на улице

ПОДГОРИЦА - Посланик Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић позвао је грађане да изађу на улице ако буде усвојен закон о слободи вјероисповијести.

Он је позвао грађане да изађу на улицу у градовима у којима живе.

"Имамо план за све. Данас је ова скупштина пуна полиције и још их је пуно који заустављају људе по Црној Гори. Позивамо све да изађу на улице ако се закон усвоји, а ми ћемо урадити овдје шта је до нас", казао је Мандић на сједници парламента.

Упозорио је да се доноси, како тврди, опасан закон. Мандић је казао да су посланици ДФ-а дошли на сједницу након разговора с патријархом Иринејом.

"Душко Марковићу, повуците закон јер ћете на себе навући проклетство. Народ ће изаћи на улице узети иконе. Не могу посланици сами. Ово не може да изађе на добро", рекао је Мандић.

Скупштина Црне Горе данас би требало да гласа о закону о слободи вјероисповијести, чијем се усвајању противе челници СПЦ-а. Свештенство СПЦ-а је у уторак одржало протест испред зграде парламента у Подгорици и позвало посланике да не гласају за закон. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је након тога исти захтјев поновио у писму које је послао посланицима, премијеру Душку Марковићу, члановима Владе и предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

СПЦ и дио јавности противе се одредби закона према којој ће државна својина постати сви вјерски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице. Челници СПЦ сматрају да Влада преко те законске одредбе жели да преузме имовину, док су из Владе поручили да је закон усклађен са свим демократским стандардима, као и да њиме желе утемељити културни и грађански идентитет Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана