Мандић: Нисмо консултовали Вучића, одлучујемо самостално

СРНА
Мандић: Нисмо консултовали Вучића, одлучујемо самостално

ПОДГОРИЦА - Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је да предсједник Србије Александар Вучић говори истину, те да га он и његов колега лидер ДНП-а Милан Кнежевић нису консултовали о усвајању резолуције о Јасеновцу.

Мандић је нагласио да је циљ да се одлуке доносе у складу са већинском подршком грађана Црне Горе и са процјеном њихових представника у парламенту.

"Никога он од нас није звао, нити смо ми звали њега да се консултујемо шта ћемо то усвајати у Скупштини Црне Горе. Изворно је идеја потекла од мене. У оквиру коалиције `За будућност Црне Горе` колега Кнежевић и ја смо у разговорима са предсједником најјаче парламентарне странке /Милојком/ Спајићем и странке Демократа тражили и добили подршку, те изгласали то у Скупштини", истакао је Мандић.

Он је навео да је то била тема и прича која је везана за Црну Гору.

"Та тема је везана и за прошлост, за културу сјећања какву ми желимо да имају грађани Црне Горе, да то не буде једнострано, да не буде заступљен само један дио тешких злочина који су пратили нашу прошлост, него да покушамо кроз ширу слику да обухватимо све", истакао је Мандић.

Он је поновио да му је жао што предсједник Европског савјета Шарл Мишел није дошао у Црну Гору.

"Нисам баш из обраћања Мишела разумио нешто друго до онога што је требало разумјети, а то је да Црна Гора треба да настави путем европских интеграција, да смо лидери у региону и да треба да будемо у потпуности посвећени томе", рекао је Мандић за Телевизију Црне Горе.

Предсједник Скупштине Црне Горе рекао је да је изненађен реаговањем званичног Загреба на усвајање Резолуције о Јасеновцу.

"Није осуђен само систем логора у Јасеновцу, него је осуђено и оно што се дешавало у Матхаузену и у Дахауу, један је у данашњој Аустрији, други у данашњој Њемачкој и немамо никакву реакцију из Њемачке и Аустрије, а у Хрватском сабору и Хрватској подигла се велика прича због нечег за шта смо нагласили да нема никакве везе са савременом Хрватском и са људима који данас представљају хрватски народ", додао је Мандић.

Он је истакао да би волио да у парламенту прими званичнике Хрватске којима би објаснио позадину усвајања резолуције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана