Мандић, Кнежевић и Бечић непожељни у Хрватској

РТ Балкан
Мандић, Кнежевић и Бечић непожељни у Хрватској

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, посланик у црногорском парламенту Милан Кнежевић и потпредсједник Владе поменуте земље Алекса Бечић проглашени су непожељним особама у Хрватској.

Министарство спољних и европских послова Хрватске данас је нотом која је упућена Амбасади Црне Горе у Загребу, обавијестило Црну Гору да је поменута земља прогласила Мандића, Кнежевића и Бечића непожељнима у Хрватској.

Како се наводи, проглашени су персонама нон грата "због системског дјеловања на нарушавању добросусједских односа с Републиком Хрватском и континуираног злоупотребљавања Републике Хрватске у унутрашње политичке сврхе". 

"Министарство вањских и европских послова жали што је већина у Скупштини Црне Горе одлучила занемарити континуиране позиве Републике Хрватске да не повлачи потезе који би се на негативан начин могли одразити на наше билатералне односе и европски пут Црне Горе. У том контексту, дјеловање споменутих политичких функционера посебно се издваја, а њихово поступање никако се не може сматрати добронамјерним и добросусједским у односу на Републику Хрватску нити је у складу са декларираним циљем чланства Црне Горе у Европској унији", наводи се у саопштењу.

Добросусједски односи су, како наводе, један од кључних елемената процеса проширења као и процеса стабилизације и придруживања те један од кључних критерија за оцјењивање напретка у приступном процесу Црне Горе, у складу са Преговарачким оквиром Европске уније за Црну Гору.

"Хрватска подржава европску Црну Гору, подржава процес приступања Европској унији и залагала се за напредак на европском путу Црне Горе. Република Хрватска очекује да ће се Црна Гора понашати у складу с европским вриједностима и у европском духу те да ће своје напоре усмјерити на даље испуњавање услова и мјерила у приступном процесу", закључено је у МВП.

Подсјетимо, ова одлука долази након што је Скупштина Црне Горе, на иницијативу Мандића изгласала Резолуцију о геноциду у Јасеновцу, Дахау и Маутхаузену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана