Мандић: Гласаћемо за смjену Абазовића

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Ми ћемо данас гласати за разрешење потпредсједника Владе Дритана Абазовића, а да ли ће он бити смјењен то не зависи од нас, неопходно је да 41 посланик гласа за исто, изјавио је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

Мандић је путем видео линка на ТВ Прва рекао да је тренутно у Црној Гори велика политичка криза и да постоји парламентарна већина која жели да сруши Владу. "Ова Влада није имала подршку парламентарне већине од маја, али без обзира на то нико није покретао процедуру смјењивости те власти, јер смо желели да у оквиру побједника избора од 30. августа прошле године, та већина пронађе начин да некако или кроз реконструкцију Владе или кроз изборе нове Владе настави да функционише", рекао је Мандић.

Мандић каже да реконструкцију Владе нису дозвољавали ни председник ни потпредседник Владе, те да се месецима водила "чудна" политика у којој је на крају дошло до конфликта између Кривокапића и Абазовића. "Пале су тешке ријечи после којих је незамисливо да остане овај кабинет и прелажењем таквих граница у комуникацији постало је очигледно да ће се убрзати процес смењивости постојеће Владе", рекао је Мандић. Мандић је указао да је Демократски фронт од маја па све до сада имао прилику да покрене процедуру за смјену Владе, али да су повлачили пажљиве политичке потезе, желећи да у оквиру парламентарне већине дође до договора, те да се изабере Влада која би била успјешнија од ове.

На питање да ли ће у Црној Гори бити организовани ванредни избори, Мандић каже да би то било најпоштеније решење у оваквој ситуацији, али да је питање ко би припремао те изборе. "Ова Влада је потрошила годину и по дана а да ништа није урадила на поправљању изборног резултата, ми имамо веома проблематичне бирачке спискове и много тога што је требало да реши извршна власт", казао је Мандић.

Додао је да би ванредне изборе требало да припреми техничка влада у чију би ефикасност сви имали поверење. Мандић се осврнуо и на потписивање Темељног уговора са СПЦ, и навео да је СПЦ раније саопштила да не жели да се мјеша у политичка питања. "Црква у Црној Гори има изузетно велики утицај, али митрополитет Јоаникије и остали су послали јасне поруке да не желе да се мјешају у политичка питања, јер они милсе да парламентарна већина може да пронађе снагу и да да адекватан одговор", рекао је Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана