Мандић: Црној Гори је неопходно помирење

Танјуг
Мандић: Црној Гори је неопходно помирење

ПОДГОРИЦА - Предсjедавајући Скупштине Црне Горе и лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, предочио је да је Црној Гори неопходно помирење.

У данашњем интервјуу за Вечерње новости, Мандић је истакао да је помирење потребно поштеним људима, а да помирење са мафијом и криминалцима Црној Гори није потребно. 

„Много смо пропатили и не желимо да из нас сева било каква мржња, већ желимо да правда буде задовољена јер је правда једини ослонац за будућност Црне Горе“, казао је Мандић. 

Према његовим ријечима, у Црној Гори се прије само неколико дана догодио правосудни земљотрес, јер је први пут јавно приказано како су се „куповале пресуде“ за лажни државни удар. 

Показало се, како каже, да под владавином ДПС закони нису били једнаки за све и да је нпр. у случају Милана Кнежевића, Михаила Чађеновића, групе држављана Србије и њега лично, за пресуде које би их осудиле на деценијске робије мафија „кавачког клана“ припремила огромне количине новца за поткупљивање судија. 

„Данас када је на површину испливало све оно негативно из нашег правосуђа јасно се може видјети како је правосуђе функционисало за вријеме бивше власти Мила Ђукановића“, рекао је Мандић и нагласио да је прва демократска смјена власти у историји Црне Горе донијела слободу, лијек који је био преко потребан свима. 

Мандић указује да сви грађани Црне Горе то и те како добро виде и да више нема страха и репресије који су постојали за вријеме аутократске власти бившег режима. 

Говорећи о предстојећем попису становништва, Мандић је рекао да је неопходан јер се без валидног пописа не могу припремати било какви дугорочни стратешки планови, а овај попис биће први у којем ће грађани моћи слободно да се изјасне. 

„Неће више бити притисака какви су постојали када је изнад пописног листића стајало рјешење о сталном запослењу, а много чешће рјешење о отказу. Битно је да ће се коначно исправити историјска неправда и отклонити било каква сумња у валидност података“, рекао је Мандић.  

Он је подсјетио да се и на попису који је организовао бивши режим највећи број грађана изјаснио да говори српским језиком. 

Мандић је изразио уверење да ће послије пописа бити отворен дијалог и да ће натполовична воља народа о језику бити одсликана и у највећем правном акту црногорске државе. 

„Црној Гори је потребно помирење. Црна Гора и Србија дијеле испреплетану заједничку историју и увек су имале посебан сензибилитет за ствари које се тичу оне друге. Посебно бих желио да са мјеста предсједавајућег Скупштине Црне Горе дам што већи допринос поправљању односа Србије и Црне Горе“, истакао је Мандић. 

Истакао је да је након велике народне побједе и ослобођења Црне Горе, потребно да се сви окрену будућности како се никада не би повратила тама која је покривала Црну Гору за вријеме бивше власти. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана