"Мамићев рођак" из Дервенте преварио 17 особа

Г.С.
"Мамићев рођак" из Дервенте преварио 17 особа

ЗАГРЕБ - Златко Мамић (50), који је као лажни фудбалски скаут и како се назива рођак Здравка Мамића нудио несуђеним дионичарима Динама на откуп дионице тог клуба иако клуб никад није приватизован, ипак ће као осуђена особа морати у затвор.

Општински суд га је лани осудио на условну казну од године дана затвора уз рок кушње од пет година, али сада му је Жупанијски суд казну преиначио у безусловну. Златко Мамић је у бијегу.

Како стоји у пресуди, Мамић се од марта 2015. до јануара 2017. у Загребу, Новој Градишци и Сиску, према унапријед створеној накани да си прибави знатну неприпадну материјалну добит, неистинито представљао већем броју људи као скаут фудбалског клуба ГНК Динамо и као рођак Здравка Мамића.

Тврдио је да располаже повјерљивим информацијама да ГНК Динамо постаје дионичарско друштво те да ће ускоро започети продаја дионица и то по цијени од 1.00 еура по дионици које ће моћи купити само повлаштене особе. Обећавао је људима да ће након неког времена те дионице моћи продати по цијени од 10.00 или по 7.00 евра по дионици, иако свјестан да ништа од тога није тачно.

- Потом је предлагао људима да му дају новац како би он за тај новац купио дионице у њихово име, а како би их одржавао у том увјерењу, предавао им и одговарајуће потврде о предаји новца као и времену када ће им та добит бити исплаћена, те им је у сврху даљњег одржавања у заблуди слао е-mail поруке с наводне е-адресе стварне упосленице клуба Динамо.

Некима је неистинито још обећао и запослење у клубу Динамо и то на радном мјесту информатичара те их тражио новац за наводну котизацију, иако свјестан да ништа од наведеног није истина па су му ти људи, вјерујући у ово, предавали различите износе новца - стоји у пресуди.

На описани је начин прибавио себи неприпадну материјалну добит у укупном износу од 1.590.100,00 куна.

Признао шта је направио, пустили га на слободу

- Тачно је да сам се представљао као особа која зна и познаје људе у Динаму. Али није тачно да сам располагао повјерљивим информацијама, јер немам никакве везе с Динамом нити сам у Динаму икад радио. Циљ ми је био само доћи до новца. Тачно је и да сам људима говорио да ће Динамо бити продан као дионичко друштво. Повјеровали су ми, а ја сам задржао њихов новац. Жао ми је и кајем се. Иначе, радио сам у Њемачкој, гдје сам упознао неке људе с којима сам у добрим односима те ћу уз њихову помоћ вратити новац јер ћу га позајмити. Нажалост, због нереализирања одређених пословних планова чију наплату сам очекивао, нисам био у могућности вратити износе које сам добио од оштећених - рекао је 2017. Мамић органима прогона тијеком испитивања, пише Јутарњи.

С обзиром на то признање, Мамић је пуштен тад на слободу како би се у даљњем тијеку поступка бранио са слободе. Мамић је поједине оштећенике у међувремену обештетио, док осталих седам "дионичара" мора обештетити с 91.012 еура у року од 15 дана од правомоћности пресуде. Тај рок је прошао.

"Све ми је уништио. Упао сам у дугове"

Један од оних које је Мамић преварио је Видоје Папац. Он је за Провјерено описао како је све изгледало.

- Дао сам му котизацију 13 хиљада и 900 и дао сам му 32 хиљаде еура - каже преварени Видоје. 

- Да за сваких уложених хиљаду еура се добива 10.000 од приватизације која ће се догодити крајем 11. мјесеца 2016. - говори Видоје.

- Упознао сам господина Мамића, Златка Мамића, кад сам доселио овдје у зграду и кроз причу као са комшијом питао ме шта радим и чиме се бавим. Рекао сам му да моја фирма иде у приватизацију, да добивају отпремнине, да сам узео отпремнину и да сад моментално нигдје не радим. И он ми је понудио да ми може средити посао у Динаму - говори преварени.

- Он ми се представио као да ради у управи Динама и да је шеф скаут-школе Динама и да је у управном одбору Динама. И онда ми је понудио да се могу купити повлаштене Динамове дионице, да то могу само направити људи који су моментално запослени у Динаму, да могу довести људе извана, свако може довести три човјека - говори.

- Није ми звучало сумњиво због тога што је Мамић увијек знао све шта се догађа на сцени и око Динама, када ће који играч бити купљен, када ће који играч бити продан и шта ће се догађати. Унапријед је говорио о свему - каже Папац.

- Не дај Боже никоме, све ми је уништио. Упао сам у дугове - испричао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана