Мамић на слободи! ФОТО

Aгенције
Мамић на слободи! ФОТО

Загреб - Судија загребачког Жупанијског суда одлучио је Здравка Мамића пустити да се брани са слободе! Државно тужилаштво је најавило да ће се жалити на ту одлуку суда, јављају агенције.

По строгим упутствима адвогата Мамић по изласку из Суда није давао изјаве, преносе хрватски медији.

Дочекали су га Дедић Тоти и Изабела Нина Краус, која је допутовала из Њемачке како би подржала дугогодишњег пријатеља.

Према писању Вечерњег листа адвокати су након изласка из суда сјели на кафу са Изабелом Краус, која је дошла да плати кауцију ако буде одређена.

Затражен притвор за Здравка Мамића!

Општинско државно тужилаштво у Загребу затражило мјесец дана притвора за челника Динама Здравка Мамића због могућности понављања кривичног дјела. Он је притворен због шовинистичких изјава против министра Жељка Јовановића, преносе агенције.

Извршни предсједник Динама, Здравко Мамић, данас је након ноћи проведене у притвору, доведен на саслушање у загребачко Општинско државно тужилаштво које је затражило мјесец дана притвора због могућности понављања дјела.

Здравко Мамић је у тужилаштву дао свој исказ.

Доведен је око 13 часова у полицијском комбију.

У пратњу су били и његови адвокатии Aнте Мадунић, Мато Матић и Јадранка Слоковић која је рекла да је ово “први пут да се с неким поступа на овакав начин”.

- Здравка Мамића су држали максималних 16 часова у притворској јединици - нагласила је Слоковић, а преноси Дневник.хр.
Да ли ће Мамића пустити да се брани са слободе или ће остати у притвору одлучује судија Жупанијског суда у Загребу.

Хрватски медији о Мамићу: Доста је било...

Медији у Хрватској оцјењују да је понашање Мамића недопустиво и да би правосуђе коначно, послије низа пропуштених прилика, коначно требало да реагује на његове испаде, преноси РТС.

Загребачки Јутарњи лист у коментару пише да је привођење Здравка Мамића, због његовог примитивног и срамотног напада на министра Јовановића, велики корак за хрватску државу која досад на говор мржње углавном није реаговала.

- Капо хрватског фудбала у својим је изјавама толико претерао да је против себе, у осуди свог испада, ујединио цијелу Хрватску - истиче загребачки дневник.

Лист наглашава да без слободе критике нема ни демократског система и да је сваког министра могуће критиковати, али никако аргументима које је Мамић употријебио.

- Он је Јовановића покушао да оцрни расистичком реториком. Пребројавао му је крвна зрнца. На основу његовог презимена је тврдио да мрзи све хрватско - наводи лист.

У коментару се указује и да Хрватска мора да повуче границу и да функционише као цивилизована, пристојна и правно уређена држава.

- Aко у овом случају не би одрадила оно што закон одређује и што би свака заједница која држи до своје хигијене обавезно учинила, показала би се кукавичком, заправо никаквом државом - оцјењује лист.

Нови лист пише да се, уз Мамића, посљедња два мјесеца истражују и послови Динама, али и Мамићеве породице - пореска давања, трансфери новца с хрватских на стране рачуне, као и сумњиво пословање с руским предузећима.

У посебном тексту, Нови лист истиче и да је крајње вријеме да Мамићу на врата закуцају инспекција, тужилаштво и полиција, и да је то одавно морало да се догоди.

- Човјек којем су пуна уста бранитеља и Хрватске, а обожава народњаке, поново пребројава крвна зрнца у јавности и згражава се над министром Жељком Јовановићем, који је поред свих његових мана још и Србин. Након свега кључна су два питања. Јесмо ли као друштво доиста немоћни да Мамића макнемо из фудбала и стрпамо га у затвор? Или доиста заслужујемо да унедоглед трпимо његов говор мржње, вулгарно и вербално насиље? - пише у коментару листа.

Нови лист додаје да Мамић не смије да прође некажњено и наводи да је његова изјава пред утакмицу Хрватске и Србије “прелази апсолутно све оквире прихватљивог понашања”.

Контроверзни Мамић је протеклих година више пута био пријављиван прекршајно и кривично, међу осталим и због вербалних и физичких пријетњи новинару.

Против њега је 2011. године на суду у Загребу вођен поступак због изјаве да “геј фудбалери не могу да играју за репрезентацију, јер фудбал играју само здрави људи”, али је суд одбацио тужбу коју је поднијело неколико удружења.

Јовановић: Нико не може да вријеђа на националној основи

Хрватски министар образовања и спорта Жељко Јовановић рекао је да је привођење извршног предсједника Фудбалског клуба “Динамо” Здравка Мамића, који га је вријеђао на националној основи, доказ да је Хрватска уређена држава.

- Ово је доказ да је Хрватска уређена држава и да нико не може вријеђати по вјерској, националној или било којој другој основи - рекао је Јовановић.

Мамић је ноћ провео у притвору, након јучерашњег трочасовног испитивања у полицији, а данас ће дати исказ у тужилаштву, јављају хрватски медији.

Гостујући на локалној телевизији и радију, Мамић је извријеђао Јовановића на националној основи, рекавши да “мрзи све хрватско” и да “као Србин који никада није радио у просвјети и спорту не може да води тај најважнији ресор у Хрватској”.

Мамић је ангажовао чак пет адвоката, а један од њих је цијели случај назвао циркусом.

- Вјерујем да ће бити смртна казна - стријељање. Каква је ово ситуација и каква је ово држава? Постали смо циркус држава... Луда држава, луди људи - рекао је Мамићев адвокат Aнте Мадунић.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић најоштрије је осудио Мамићеве изјаве, назвавши их говором мржње који је неприхватљив сваком цивилизованом и демократском друштву.

- Ријечи којима је лично, највулгарније и примитивно, извријеђао министра Јовановића, једнако су увредљиве и злоћудно агресивне према свим припадницима српске мањине и Србима као народу у цјелини - навео је Јосиповић.

Хрватски премијер Зоран Милановић, који је и предсједник СДП-а, осудио је Мамићев иступ, који је повезао са његовим недавним учествовањем на скупу ХДЗ-а у Загребу.

- То је тај нови ХДЗ, нова снага. Колико је год то грозно, толико је ипак у тој грозоти добро да људи виде како се разликујемо. Ми смо два свијета, те разлике су пуно дубље него што сам мислио - рекао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана