Малверзације тешке милион

Вијести
Малверзације тешке милион

Подгорица - Специјалном тужиоцу за сузбијање организованог криминала и корупције Ђурђини-Нини Ивановић предати су сви докази о тешкој злоупотреби у Сектору за људске ресурсе Управе полиције, вриједној око милион евра, које је прикупио бивши министар унутрашњих послова Иван Брајовић и она на томе интензивно ради, речено је “Вијестима” у Врховном државном тужилаштву.

Према информацијама “Вијести”, то није једина истрага која се у Специјалном тужилаштву води о пословању Управе полиције и трошењу државних пара за вријеме док је на њеном челу био Веселин Вељовић.

провјери су, речено је “Вијестима”, још неке малверзације у тој институцији.

Брајовић, актуелни министар поморства и саобраћаја, документацију је неколико дана прије преласка на ту функцију предао врховном државном тужиоцу Ранки Чарапић.

Тим Брајовићевих сарадника сачинио је детаљну анализу о спорним поступањима у Управи полиције, а уз то, он је тужилаштву доставио и спорне уговоре и информације о фиктивно склапаним и завршеним пословима.

Докази које је Брајовићев тим прикупио говоре о сумњи у тешку злоупотребу у Сектору за људске ресурсе, правна питања, телекомуникационе и информационе системе, која је трајала протеклих пет година.

У питању су, према незваничним информацијама, спорни уговори за набавку и одржавање информационих система, које је потписала шеф тог одјељења Татјана Дробњак.

У то вријеме њен претпостављени био је Драгослав Минић.

Минић је смијењени помоћник бившег директора полиције Вељовића, који је руковао и буџетом УП.

Велики број уговора за набавку и одржавање, који је са те двије фирме потписан, није реализован, иако су сачињавана документа о наводној реализацији тих послова и на основу њих новац је исплаћиван.

У протеклих пет година то је Управу полиције коштало око 200 хиљада евра годишње.

Средином прошле године, када је МУП преузео руковођење тим пословима, њихов експертски тим анализирао је затечено стање и дошао до података да је већина спорних уговора потписана са фирмама “PGS agency” и “Infostream”.

Оснивач “PGS agency” је Душан Мандић, бивши службеник Агенције за националну безбједност, а извршни директор његова супруга Лидија Мандић.

Власник друге фирме је Игор Јовићевић.

Укинути додаци

Саговорник “Вијести” казао је да је, осим ових сумњивих послова, за вријеме Вељовића и Минића буџет УП оштећен на више начина.

Један од њих је, појашњено је, чињеница да су полицији били укинути сви додаци - оперативни, превоз, топли оброк, празничне дневнице, те да то сада службеници наплаћују службеним путем.

Вељовић и Минић нису одговарали на бројне позиве “Вијести”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана