Малољетник и троје дјеце оскрнавили православно гробље

Агенције
Малољетник и троје дјеце оскрнавили православно гробље

Книн - Православно гробље у Книну оскрнавили су један молољетник и троје дјеце са тог подручја, саопштила је шибенско-книнска полицијска управа, а јавиле су агенције.

Након криминалистичке истраге у полицијској станици у Книну малољетник и троје дјеце са тог подручја осумњичени су за кривично дјело повреде мира покојника.

Утврђено је да су осумњичени у сриједу, 2. јануара, поподне на книнском православном гробљу код цркве Светог Георгија, без неког посебног разлога, на неколико гробница оштетили споменике, покровне плоче, крстове и вазе.

Штета ће бити накнадно утврђена.

Против осумњиченог малољетника Општинском државном тужилаштву за младе у Шибенику биће поднесена кривична пријава, а државном тужилаштву биће упућен посебан извјештај о осумњиченој дјеци.

Помоћник градоначелника Книна Томислав Врдољак данас је осудио оштећење гробова на православном гробљу у том граду, јавили су хрватски медији.

Он је осудио и разбијање излога Српског културног друштва "Просвјета" у Книну првог дана 2013. године, али је нагласио да ти догађаји "нису слика суживота Срба и Хрвата у Книну".

У книнској "Просвјети" одбили су да поднесу приједлог за кривично гоњење због разбијања излога, па полиција неће поднијети кривичну пријаву против починиоца.

Епархија далматинска СПЦ саопштила је јуче да су непознати вандали оскрнавили православно гробље код храма Светог великомученика Георгија у Книну, наводећи да су храм и гробље често на мети вандала.

Епархија далматинска: Оскрнављено православно гробље

- Оштећена су многа гробна мјеста, споменици, крстови, полупане вазне са цвијећем и разбацане по гробљу - наводи се у саопштењу објављеном на интернет страници те епархије.

Додаје се да је до скрнављења гробља дошло у сриједу око 16 часова и да починиоци нису презали да усред бијела дана почцине такво недјело.

- Нажалост, храм и гробље су често, боље рећи перманентно мета вандализма, те се питамо докле ће ово трајати - наводи Епархија додавши да је полиција, која је обавјештена о том немилом догадјају извршила увиђај.

- Како смо информисани четворица су затечена на гробљу или код гробља у моменту доласка полиције, негирајући да су то они починили - наводи се у саопштењу.

Епархија далматинска СПЦ изражава наду да ће “починиоци бити пронађени и да ће се према њима примјенити адекватне законске мјере”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана