Македоснка опозиција побиједила у Теарцима, конституисање Собрања 31. децембра

Срна
Македоснка опозиција побиједила у Теарцима, конституисање Собрања 31. децембра

Скопље - Опозициони Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ побиједио је на поновљеним изборима у општини Теарце, али није успио да промијени број посланичких мандата.

Према прелиминарним резулатима Државне изборне комисије, СДСМ је освојила 245, а ВМРО-ДПМНЕ 149 гласова. Демократска унија за интеграцију један глас, колико и Алијанса Албанаца, док су два гласа припала коалицији "ВМРО за Македонију".


У бирачки списак било је уписано 714 бирача, а на изборе је јуче изашло 56 одсто гласача, готово идентично као на изборима 11. децембра.

На гласачком листићу било је 11 кандидатских листи, а поновно гласање на овом изборном мјесту на ванредним парламентарним изборима услиједило је по одлуци Управног суда који је поништио гласање у Теарцима.

Разлог за поништавање гласања била је жалба СДСМ-а због недостатка једног гласачког листића, који је касније пронађен у бирачкој кутији.

Према прелиминарним резултатима, ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 мандат, СДСМ 49, Демократска унија за интеграцију /ДУИ/ 10, албански покрет Беса – пет, Алијанса за Албанце три и Демократска партија Албанаца /ДПА/ два посланичка мандата.

Након што Државна изборна комисија саопшти коначне резултате, конститутивна сједница новог сазива Собрања биће одржана 31. децембра.

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов потом треба да повјери мандат лидеру ВМРО-ДПМНЕ Николи Груевском, који треба да обезбиједи потребну већину у Собрању и формира Владу.

За формирање Владе непходна су 61 гласа, будући да Собрање чине 120 посланика.
Портпарол СДСМ Петре Шилегов изјавио је синоћ да ће нову македонску Владу предводити његова странка.

Будући да ниједна странка из македонског политичког блока не може сама да формира владу неопходна је подршка албанских партија.

Општина Теарце налази се у сјеверозападном дијелу Македоније, а према попису из 2002. цијела општина је имала 22.454 становника, а 84,4 одсто су били Албанци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана