Македонски Врховни суд поништио одлуку о забрани изручења Рамаданија Србији

Танјуг
Македонски Врховни суд поништио одлуку о забрани изручења Рамаданија Србији

СКОПЉЕ - Врховни суд Сјеверне Македоније поништио је одлуку Кривичног суда у Скопљу којом је забрањено изручење припадника некадашње тзв. ОВК Бљерима Рамаданија Србији и поново вратио тај предмет Кривичном суду, јавља ТВ Телма.

-Кривично вијеће Одјељења за организовани криминал и корупцију Основног кривичног суда у Скопљу, приликом доношења рјешења којим је утврдило да нису испуњене законске претпоставке за изручење именованог лица, није добро образложило разлоге којима се руководио приликом прихватања да се поступак започет по члану 75. став 1. Закона о међународној сарадњи у кривичним стварима, као скраћени поступак, развија као редован поступак по члану 68. у вези са чланом 51. истог. Закона -  наводи се у саопштењу Врховног суда.

Одлука Кривичног суда сматра се нејасном и неразумљивом, због чега је затражен поновни поступак.

Македонски портал А1он преноси да је Одјељење за сузбијање организованог криминала при МУП-у Северне Македоније доставило Основном јавном тужилаштву за гоњење организованог криминала и корупције обавјештење због постојања основа сумње да су службена лица која су донијела рјешења о изручењу Рамаданија починила кривично дјело.

Суд је, како се наводи из МУП-а, донио одлуку коју државне институције тешко могу да спроведу у потпуности, а мјера кућног притвора страних држављана на страној адреси је преседан у досадашњој пракси.

Рамадани је прије мјесец дана ухапшен на македонској граници по потјерници Интерпола која је расписана на основу захтјева Србије, због сумње да је починио ратни злочин на Косову и Метохији.

Одређен му је екстрадициони притвор од 30 дана у затвору Шутка, а затим је почетком августа донијета одлука којом је екстрадициони притвор Рамаданију замијењен кућним притвором.

Рамадани је 15. августа побјегао из кућног притвора, односно куће рођака у Сјеверној Македонији.

Медији су тада јавили да је прије Рамаданијевог бјекства мјера кућног притвора преиначена у притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана