Македонији недостају вагони за избјеглице

Б92
Македонији недостају вагони за избјеглице

Македонија је затражила од сусједних земаља да јој пошаљу вагоне јер их нема довољно за превоз избјеглица.

Осим тога, они упозоравају на "алармантну ситуацију" због прилива сиријских избјеглица који желе да стигну у Европску унију.

"Македонска жељезница нема капацитете да превезе све који желе у земље ЕУ", изјавио је директор жељезничког предузећа Никола Костов за телевизију Телма.

"Ситуација је алармантна", додао је Костов алудирајући на хиљаде Сиријаца који стижу на југ Македоније из Грчке.

Мигранти долазе кроз Ђевђелију и пролазе кроз Македонију и Србију на путу ка западу Европе.

Костов је позвао сусједне земље да позајме своје вагоне за превоз избјеглица.

Око 2.600 сиријских избјеглица прикупљених с неколико грчких острва сриједу је бродом превезено ка континенталном дијелу Грчке да би се смањио притисак на острвске власти.

У Грчку је од почетка године стигло више од 150.000 миграната, већином из Сирије.

Када миранти стигну у Македонију, прва станица им је Ђевђелија гдје чекају воз или аутобус за Србију. Због велике гужве и борбе за мјесто ка путу у ЕУ, тамо су посљедњих дана често избијали сукоби.

Екипа Б92 која је била у Ђевђелији наводи да су на платоу испред станице накупци направили мини пијацу, као и да је постављен и штанд за пуњење мобилних телефона по цијени од два евра.

Због свега тога на жељезничкој станици у Ђевђелији први пут је дјеловао тим за спречавање гужви. Предност при укрцавању у воз сада се даје женама, дјеци и породицама.

Осим тога, ту је и прича о 48-годишњој Ленче Зракин коју мигранти зову "Анђео са Ђевђелија" и њеној "Кући наде" у којој мигранти могу да добију храну, одјећу и ствари за хигијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана