Македонија: ВМРО-ДПМНЕ побједник избора

Б92
Македонија: ВМРО-ДПМНЕ побједник избора

Скопље - Коалиција предвођена владајућом партијом ВМРО-ДПМНЕ на локалним изборима добила је највише гласова - у 54 општине, а каоалиције опозиционе странке СДСМ у седам, преносе агенције.

Државна изборна комисија на основу 97,48 посто пребројаних гласова саопштила је и да је Демократска унија за интеграцију (ДУИ) побиједила у 11 општина.

Демократска партија Албанаца (ДПА), Српска напредна странка, Национална демократска партија, Демократска партија Турка и Савез Рома освојиле су по једну побједу, док су у двије општине побиједили независни кандидати.

Изборна активност износила је 67,06 процената.

На локалним изборима у Македонији гласало се за градоначелнике 80 општина и града Скопља.

Према подацима ДИК-а, у Скопљу је за сада у вођству актуелни градоначелник Коче Трајановски са 36,82 одсто освојених гласова, док кандидат опозиционог СДСМ-а Јани Макрадули има 18,38 одсто гласова.

Владајућа партија саопштила је да има предност у још 25 општина, а лидер ове странке, актуелни премијер Никола Груевски оцијенио је да је Македонија имала “фер и демократске изборе”, што предстасвља “поен плус на путу ка евроатланским интеграцијама”.

- Грађани су дали пођршку и ВМРО-ДПМНЕ однијела је убједљиву побједу - изјавио је Груевски на конференцији за новинаре.

У опозиционом Социјалдемократском савезу Македоније (СДСМ) оцијењено је да је на изборима било нерегуларности, и најављене су жалбе на званичне резултате избора.

Побједу је прогасила и албанска Демократска унија за интеграцију (ДУИ) у седам општина, док је лидер Демократске партије Албанаца (ДПА) Мендух Тачи изјавио да се нада да ће његова партија побиједити у Тетову, гдје је и до сада имала градоначелника.

Предсједник Државне изборе комисије Борис Кондарко изјавио је да је одзив грађана на изборима био 67,7 одсто, а напоменуо је и да су ДИК-у достављени подаци о “озбиљним нерегуларностима”, на које су пажњу скренули међународни посматрачи, грађани и медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана