Македонија: ВМРО-ДПМНЕ побиједила у другом кругу избора

Агенције
Македонија: ВМРО-ДПМНЕ побиједила у другом кругу избора

Скопље - Странка ВМО-ДПМНЕ побиједила је у другом кругу локалних избора у Скопљу и 16 општина, објавила је македонска Државна изборна комисија која је саопштила прве потпуне резултате избора, преносе агенције.

Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) је побиједио у три, Демократска унија за интеграцију у седам, Демократска партија Албанаца у двије, Српска напредна странка (СНС) у једној, а у једној општини предсједник ће бити независни кандидат.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ и македонски премијер Никола Груевски оцијенио је да су избори било потпуно демократски и да је ријеч о истинској побједи његове станке.

Предсједник СДСМ Бранко Црвенковски сматра да избори нису били демократски, јер је Груевски успоставио “диктатуру”, те да у таквим условима није био могућ другачији изборни резултат.

У подручју Струге ноћас је било инцидената између Македонаца и Албанаца, након што су присталице новог начелника Зијадина Села славиле побједу.

Мјештани македонског села Враниште каменовали су возила лица која су по повратку из Струге славила побједу.

Медији јављају да су повријеђена тројица мјештана Лабуништа. Полиција је интервенисала и у селу остала до раних јутарњих часова.

Албанци су са јучерашњим изборима заокружили власт у западном дијелу земље, након што је њихов кандидат побиједио у Струги. ДУИ је преузео предсједничку фотељу у Гостивару, коју је до сада држао лидер Демократске партије препород Руфи Османи.

Актуелни градоначелник Скопља Коце Трајановски освојио је нови четворогодишњи мандат, пошто је у другом кругу освојио 59,35 одсто гласова, а његов противкандидат из СДСМ Јани Макрадули 36,43 одсто гласова.

У највећој скопској општини Центар побиједио је Андреј Жерневоски из СДСМ, а кандидат СНС-а Стевчо Јакимовски изабран је за предсједника скопске општине Карпош.

У општини Долнени ће бити организован нови круг избора, будући да нико од кандидата није добио потребан број гласова.

Рачунајући и први круг, владајућа странка у Македонији ВМРО-ДПМНЕ побиједила је у 57 општина, а опозициони СДСМ у четири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана