Македонија: У сукобима повријеђено 17 особа

Агенције
Македонија: У сукобима повријеђено 17 особа

Скопље - Најмање 17 особа, међу којима 11 полицајаца и два посланика, повријеђено је у сукобима присталица власти и опозиције испред македонског парламента који је усвојио буџет за 2013. годину, преносе агенције.

Због нереда полиција је ухапсила четири присталице опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), а сви повријеђени су након пружања љекарске помоћи у стабилном стању, јавили су скопски медији.

До сукоба је дошло када су посланици СДСМ, највеће опозиционе партије у Собрању, покушали да осујете владајућу ВМРО-ДПМНЕ да усвоји буџет за 2013. годину.

Социјалдемократе сматрају да ће буџет довести до огромног задуживања Македоније.

Испред Собрања организован је протест и контрапротест, а окупљени су једни друге гађали флашама, каменицама и јајима.

Владајућа већина је након избацивања опозиције из скупштинске сале усвојила буџет од 2,7 милијарди евра.

Политичка нетрпељивост се након усвајања буџета преселила испред сједишта СДСМ, гдје је, према извјештајима скопских медија, стотињак припадника “Фронта народа” који подржава владу премијера Николе Груевског, на згради полупало прозоре.

Полиција је успјела да заустави контакт између политичких ривала, а опозиција је оптужила да није дјеловала.

Након што се полицијски кордон поставио између присталица “Фронта народа” и сједишта СДСМ, социјалдеморати су се повукли у просторије странке.

Македонски новинари напустили преговоре са Владом

Удружење новинара Македоније (УНМ) напустило је преговоре са Владом након што је скупштинско обезбјеђење избацило новинаре који су у понедјељак у парламенту пратили усвајање буџета за наредну годину.

Предсједник Удружења Насер Селмани је рекао да су наредбодавци тог срамног чина озваничили цензуру и одлучили да кажу шта смију да прате новинари.

- Новинари, који су насилно избачени, нису ничим изазвали овакву реакцију обезбјеђења. Управни одбор УНМ-а прекида разговоре са Владом све док не буде враћен правни поредак у земљи, а извршиоци и наредбодавци овог срманом чина кажњени - поручио је Селмани.

Према независном синдикату македонских новинара, “избацивање новинарских екипа из парламента у тренутку када се дешава догађај од интереса за јавност за сада је непознати преседан у новинарској професији”.

- Уколико се новинарима не омогући да без препрека извршавају задатке, синдикат ће информисати све релевантне домаће и међународне организације за заштиту новинара - наводи независни синдикат новинара и медијских радника.

Приликом усвајања буџета обезбјеђење је од новинара затражило да напусте галерију у скупштинској сали.

Пошто су то одбили обезбјеђење их је физичко одстранило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана